2020 Summer Internship / Placement (1)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
Job sim 冇消息係好事~ 咁快有消息姐係reject你
最遲reject咁即係佢睇過你條片,報多次都冇用
有冇人做過hsbc phone in會大概問咩
咪傻啦不斷俾你重刷咩
3月尾先收到rejection
雖然話咩過左minimum requirement as of this stage
大家有冇報hkex
做完個apt test乜都冇
Mt喎
MT 應該去隔離post
想問下大家通常會幾時搵intern同會係邊到搵(學校email介紹個啲定會自己係出面再搵?)
咩field?
Finance
咁九大,hsbc scb 同buyside就一定要九月中前報曬啦
其他就係job board/jijis睇
睇人linkedin profile都可以知到大概報咩
一定要越早越好
thx
第一年搵intern唔知頭唔知路
如果有興趣做投資分析 有咩選擇係無咁大競爭
自己對ibank無興趣亦都唔夠人爭
投資分析姐係咩先,如果係researcher既話就淨係請master
First year 考慮一下fin soc個個,報下中資/本地firm,有offer就做了
自己本身主要識股票個啲 識technical analysis(唔清楚出面大公司會唔會用)亦都有睇開fundamental Option都識啲 所以希望做嘅野都係圍繞呢啲
如果之後想做buyside 有咩公司或者post係比較適合
year 2了
咩major?ummm識幾深入先,因為buyside係最難入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞