[IVE] 建築學高級文憑vs測量學高級文憑

19 回覆
1 Like 1 Dislike
有無人知道呢兩科係讀啲咩?同埋出路如何
一個讀建築 一個讀測量
前者做建築相關嘅嘢 後者做測量相關嘅嘢
一個係建築師 一個係測量師
自己諗下邊個好讀
一個讀建築 一個讀測量
自己諗下邊個好讀

Ive高級文憑都夠膽大大聲聲講讀完會一個做則師一個做量師
真係不知廉恥

認真答你 出到到底做咩收幾錢仲好啦

建築hd 出黎比你check drawing既layout,data,主要係校對 瘋狂校對fit返requirement 至於學例玩model做PM呢⋯⋯你自己要知你係hd仔人地真係則師囉

測量hd多數分兩條路行
qs果邊主要做都係度數 計鐵果d上手野 至於上去玩claim果d 同上啦自己ive自己知
Bs果邊主要玩畫圖 瘋狂畫圖 用2d圖畫你想表達既果棟建築物 有section,elevation,drawing,level,各種plan.....簡單講:玩auto cad玩一世
有bs hd玩驗樓條路 真係親身上門用腳踩下塊地,睇下天花果d,一堆野要踎低起身走黎走去
不過一黎驗樓需求低 無公司狂請人 二黎要行黎行去無得坐下玩電腦 都無乜人想做

屌我係咪太認真答你個ive仔?
一句啦 咪又係出黎萬5蚊,六天工作週。課程難度都差唔多啦,兩年讀既野唔通真係好q專業咩?咪又係基本construction course
小弟無知一問,依兩科dse幾多分收。 小弟有興趣讀依科,但係學校predict我只有12-13分。
利申:垃圾band 2仔
一個讀建築 一個讀測量
自己諗下邊個好讀

Ive高級文憑都夠膽大大聲聲講讀完會一個做則師一個做量師
真係不知廉恥

認真答你 出到到底做咩收幾錢仲好啦

建築hd 出黎比你check drawing既layout,data,主要係校對 瘋狂校對fit返requirement 至於學例玩model做PM呢⋯⋯你自己要知你係hd仔人地真係則師囉

測量hd多數分兩條路行
qs果邊主要做都係度數 計鐵果d上手野 至於上去玩claim果d 同上啦自己ive自己知
Bs果邊主要玩畫圖 瘋狂畫圖 用2d圖畫你想表達既果棟建築物 有section,elevation,drawing,level,各種plan.....簡單講:玩auto cad玩一世
有bs hd玩驗樓條路 真係親身上門用腳踩下塊地,睇下天花果d,一堆野要踎低起身走黎走去
不過一黎驗樓需求低 無公司狂請人 二黎要行黎行去無得坐下玩電腦 都無乜人想做

屌我係咪太認真答你個ive仔?
一句啦 咪又係出黎萬5蚊,六天工作週。課程難度都差唔多啦,兩年讀既野唔通真係好q專業咩?咪又係基本construction course

其實我9up 唔記得申利
尾水先走黎讀
小弟無知一問,依兩科dse幾多分收。 小弟有興趣讀依科,但係學校predict我只有12-13分。

夠18歲有身份證就得
畫圖仔真係好悶
讀緊Building studies
讀surveying可以行builder條路
可以入consultant行surveyor條路
相反讀building studies就好難行surveyor條路
建築咪出黎做builder 囉,做main con, 條path 咪ae>e>pm 中間可能根據唔同公司有咩sub agent, site agent, project engineer, 一係揀ws 路線,ws2>ws1>acw>cw>scw>cto, 前者起薪低但人工增長快,後者起薪高但要慢慢跳point 兼且人工好易到頂

建築學喎
唔係civil , building wor
走去讀arch 起碼係degree 啦
HD讀ive arch
入到行先算啦
狗也不屌
無記錯一科係主要背書?
建築咪出黎做builder 囉,做main con, 條path 咪ae>e>pm 中間可能根據唔同公司有咩sub agent, site agent, project engineer, 一係揀ws 路線,ws2>ws1>acw>cw>scw>cto, 前者起薪低但人工增長快,後者起薪高但要慢慢跳point 兼且人工好易到頂

建築學喎
HD讀ive arch
入到行先算啦
狗也不屌

建築學係building 你講緊既係architectural studies

建築學喎
HD讀ive arch
入到行先算啦
狗也不屌

建築學係building 你講緊既係architectural studies

我錯 sor
但估唔到ive 咁柒copy人地個中文名(但改個咁既英文名)

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞