[守護香港] 脆弱的MTR,最全面守護港鐵車站分析,附詳細路軌圖

577 回覆
1464 Like 5 Dislike
作為一個鐵路迷,我了解香港MTR係世界最偉大的鐵路系統,係整個城市嘅運輸交通命脈。所以佢同時都係最脆弱嘅,只要有其中一環失效,好容易造成連鎖效應。見到MTR良好運作時,我會好高興,見到佢失效嘅時候我會好憤怒。所以我要係度分析一下MTR嘅車站人流路軌結構,希望大家可以幫手守護我地偉大嘅鐵路系統。

先睇睇以下呢個MTR全境圖。呢個圖重點係站與站之間加左啲箭咀Logo,代表列車可以係其中路段調頭,呢個係極度重要嘅資訊。

1. 人流方向
每日嘅工作天上班時間,人流會由香港所有住宅區(即係全香港),重點去到以下地方上班:
中環,金鐘,灣仔,銅鑼灣,尖沙咀,鰂魚涌,上環
所以大部份人都係目標係9:00前過到海係港島返工。

2. 重點堅守車站 (越排先越重要)

A. 九龍塘站.觀塘線.往黃埔方向
九龍塘站貴為大東北居民,用東鐵線同埋馬鞍山線接通市區線嘅主要轉車站,乘客超多及月台狹窄。
只要九龍塘站往黃埔有問題,因列車調頭路段所限,由鑽石山開始往黃埔方向都會有問題。
如果呢度有問題,大西北乘客只能唔轉車直去紅磡轉巴士/尖東去尖沙咀落去,或者向東走經油塘過海。

B. 香港站.東涌線.雙月台
作為第三條過海路線,同時亦係兩線東涌線同機場快線嘅終點,出口亦都係中環各大商業中心大廈,好多大西北/東涌/旅客會經呢度出港島。
因為東涌線同機場快線共用路軌關係,所以就算其中一個站有問題,後面列車都可以飛站,所以呢條線係好有彈性,中間邊個站出問題都冇所謂,所以唯一弱點係總站香港站,總站就冇得飛站。
只要香港站兩邊月台都有問題,整條東通線都係過唔到海。

C. 尖沙咀站.荃灣線.往中環方向
荃灣線永遠係最多人過海嘅線路,自從尖東站開埋之後就更多人係度上車,當然尖沙咀本身都係商業區,所以都好多人係度落車返工。
只要尖沙咀站往中環方向有問題,因列車調頭路段所限,無論觀塘線與荃灣線係太子/旺角/油麻地係好多轉線路軌可以做緩衝,但荃灣線列車去到佐敦後,都最尾都只能調頭。

D. 油塘站.將軍澳線.往北角方向
另一條過海路線就係呢度,亦都係將軍澳,九龍東居民過港島返工必經之路。
只要呢度有問題,其實乘客只可以上返地面於東隧過海,係好難搵到第二個方法過海。

E. 荔景站.荃灣線.往中環方向
有唔少東涌青衣出去嘅乘客都要靠呢個站出去九龍,同時呢個位有問題的話,荃灣站至葵芳站都會出問題,佢地都轉唔到去東涌線,好彩乘客仲可以經南昌去美孚再轉返荃灣線出去。

F. 鰂魚涌站.港島線.往堅尼地城方向
只要呢度有問題,港島東列車只能於太古站調頭,即係話港島東嘅乘客係去唔到鰂魚涌轉車上去
同時,因為調頭位有限,所以連帶至到港島線北角至天后站都會有問題。

G. 金鐘.港島線.往堅尼地城方向
港島東大部份上去尖咀旺角,甚至東涌機場荃灣大西北都係要經金鐘。
而只要呢度有問題,港島線只會由堅尼地城去到上環,或者由柴灣去到灣仔,金鐘中環最多人返工嘅地方會去唔到。

H. 南昌站.西鐵線.往紅磡方向
好多天西北乘客係呢個站轉車去中環,東涌青衣出去嘅乘客亦都會係呢度轉去尖沙咀。

3. 人流時間
由7:30 開始,基本上市咁多條線都會開始多人,越近9:00同越近上班地方,列車會越多人,載客率甚至可以升高過100%。

4. 調頭位
上面全境圖站與站之間嘅調頭附號可以咁樣理解
大家都見到灣仔站至銅鑼灣站中間有調頭位
用呢個調頭位做例子,呢個調頭位可以做到以下事情︰
1. 堅尼地城出發列車可將銅鑼灣站作臨時總站,上客調頭
2. 堅尼地城出發列車可於不進入銅鑼灣站情況下調頭,即用灣仔作臨時總站上客調頭
3. 柴灣出發列車可將灣仔站作臨時總站,上客調頭
4. 柴灣出發列車可於不進入灣仔站情況下調頭,即用銅鑼灣站作臨時總站上客調頭

5. 禮物︰路軌圖

以下送上市區四線Track Layout 路軌圖
因為大家都可以比唔同嘅意見,比大家一齊諗下傾下,等我地可以點樣守護香港,守護鐵路,守護MTR得好啲!!!

港島線

荃灣線

觀塘線

將軍澳線
我無嘢講
多謝mtr手足
光復香港!
交叉位crossover 可以由一條軌轉去另一條,亦可轉線
push
Track layout都有
加油
多謝mtr手足
推啊
有冇group?
pish
推 遍地開花!
有假文宣提及轉車站
大家小心老黑

假文宣都話8.5要塞三隧!各位小心提防老黑!!

義士有生命危險!!8月5號有危險,快入!!!
https://lih.kg/1392370

第11/17頁有藍絲假文宣合集
補番真文宣source
5/8 全港大三罷+ 7區開🌼 公海
https://t.me/saveinghkgrp
正喎
Pushy
光復香港
時代革命
加油
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞