關於剛才見到有市民今日設自助形式的物資站

11 回覆
22 Like 0 Dislike
大家好, 我地係香港自由之書,
曾經發起街站收集同派發現金券,八達通的一班人

首先容我地澄清我地今日無擺街站亦無設立任何自取點
亦沒有以自助形式擺放任何物資供年輕手足自行領取
我地只係搵左人同團體幫手買物資落埸派/親手轉贈現金券
我地相信係有熱心市民自發設立

我地唔抗拒任何團體/組織自發收集及親自派發物資比落埸的朋友
我地唔想做大台, 亦唔會做大台, 唔需要一定經我地捐
但我地唔建議亦唔希望以自助形式
因為最需要的朋友佢地係唔會願意自己去拎,
就連你親身派比佢都唔願收的時候,你寄望佢會自己去拎? 無可能
希望熱心的市民親手, 係親手交物資比出黎夢遊的朋友
你地用自助形式只會益左無需要的人, 幫唔係年輕朋友

我地原意只係想解決佢地食的問題, 慳返筆錢去課裝備,
你地咁樣自助係唔會去到需要的人的手.....

再次希望市民唔好再以自助形式收集同派發物資..
我真係唔想變左係其他手足口中的贖罪券,亦無左我地的原意

圖片由網友轉發比我地
各位手足如果見到以上情況煩請收集完落前線親手轉贈... 唔好益左班無需要的人...
睇見幅圖就知道好多香港人仲係同廢老一樣冇腦
push
至少守住個物資站,唔好俾大媽藍絲拎
有日喺銅鑼灣幫手搬物資站,我朋友睇住前面有個大陸大媽(好明顯係行街經過)問個少女啲水係咪唔洗錢,個妹豬真係俾咗支佢

我朋友同我講時我即刻屌佢做乜唔阻止
我地明白有時擺站真係好辛苦同好難把關, 但至少搵個人睇住, 唔好自助.. 真係無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞