[義士安家費]二百萬人, 每人只要捐100蚊

389 回覆
2942 Like 36 Dislike
其實實際上真係得1/100 人捐, 每人約五百一千, 所以個基金得2 千萬左右
[義士安家費]二百萬人, 每人只要捐100蚊
https://lihkg.com/thread/1394100/page/1

[智能燈柱]聽人講想係用大麻繩綁住燈柱, 玩街頭拔河大賽
https://lihkg.com/thread/1393989/page/1

不合作運動 - 查狗牌
https://lihkg.com/thread/1394054/page/1
我指係其餘果d 。每付出過的,都希望可以幫助。
星火同盟
我捐2000
最需要幫助應該係面對檢控/坐緊/坐完果班義士

要首先幫佢地
push
二百萬遊行係民陣的,不是支持武力前線
係外國整?
推。我捐一個月糧
分化撚
D警務處處長好多退休後入大公司做高層同時食長糧又逗份超高嘅人工。

既然有人發明咗合法嘅延後利益,咁整個奬學金出嚟送合資格人士去外海留學,開間社企出嚟幫助D更生人士,又或是由而家開始有公司招請大量PT都幫到手,唔一定要成立基金咁難。

你搞個基金出嚟,佢只要屈你個基金資金來源不明,等養肥了再封你銀行戶口就GG了。仲有你捐錢有扣稅上限,個基金唔係慈善團體係冇得扣稅。

同理直接入銀入個人人頭戶口,來歷不明都可以屈你洗黑錢。

咁返工出糧,又或是學新記搵人借錢俾許生,冇錢還破埋產,總之要有合法合理的理由同手段,咁大家先冇手尾跟。

之前有post有人講過唔想交咁多稅,有錢寧願幫助有需要的小朋友,我都提議過去搞D小生意,咁經營不善個business loss係可以經由personal assessment報稅抵減自己的工資收入,交小咗稅。
其實搵番HOCC等人成立另一個基金會好d,而家612都不斷受攻擊

僻謠:

我係728被捕既其中之一位,現時正面臨暴動罪既起訴
覺得實在有責任係呢個時候出一出聲而不得不借一借朋友account
首先大家講關於義務律師既質素
幫我手果位義務律司係我入警署到我離開後,不論係對我法律上定個人問題上既支援都十分足夠,亦絕對超出一位律師應該要做既範圍以外,我唔敢幫其他手足發現,但對於一直幫我果位對義務律師,我十分十分感激,至於其他義務律師既質素我唔知所以不能評價,但我果位律師話我知,有好多個義務律師都係唔會按市價收612基金錢
而另外,對於612基金既質疑,今朝我聽到謠言話可能不足以應付全部法律開支都有擔心,所以直接打左去612果度問,聽電話果位十分詳盡地話我知,612基金係所有手足既司法案件完結之前,都會支付其所有法律開支,只不過,假如我地有手足符合法援資格,都建議申請,其實係相當合理,我既理解係,始終唔知未來仲會有幾多位手足被捕,如果能夠慳到啲錢幫更多既手足咁點解唔做?
現時對於612基金既質疑,我恐怕到最後只會令捐款減少,然後只會搞鳩到被捕手足,所以希望係呢個時候講多少少實際情況比大家知去辟謠

諗左好耐有咩文件可以證明自己身分,但發現全部都會自爆,唯有post一post呢半張,望各位信任我講既無半句假話
貼漏link

[突發] 魚蛋義士親友對義務律師嘅睇法
http://lih.kg/jBLKFOX
#361 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

我係728被捕既其中之一位,現時正面臨暴動罪既起訴
覺得實在有責任係呢個時候出一出聲而不得不借一借朋友account
首先大家講關於義務律師既質素
幫我手果位義務律司係我入警署到我離開後,不論係對我法律上定個人問題上既支援都十分足夠,亦絕對超出一位律師應該要做既範圍以外,我唔敢幫其他手足發現,但對於一直幫我果位對義務律師,我十分十分感激,至於其他義務律師既質素我唔知所以不能評價,但我果位律師話我知,有好多個義務律師都係唔會按市價收612基金錢
而另外,對於612基金既質疑,今朝我聽到謠言話可能不足以應付全部法律開支都有擔心,所以直接打左去612果度問,聽電話果位十分詳盡地話我知,612基金係所有手足既司法案件完結之前,都會支付其所有法律開支,只不過,假如我地有手足符合法援資格,都建議申請,其實係相當合理,我既理解係,始終唔知未來仲會有幾多位手足被捕,如果能夠慳到啲錢幫更多既手足咁點解唔做?
現時對於612基金既質疑,我恐怕到最後只會令捐款減少,然後只會搞鳩到被捕手足,所以希望係呢個時候講多少少實際情況比大家知去辟謠

諗左好耐有咩文件可以證明自己身分,但發現全部都會自爆,唯有post一post呢半張,望各位信任我講既無半句假話
邊個基金靠得住?唔想比垃圾飯民抽水
推上熱門
我捐一千
5/8三罷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞