[多圖]養咗第一隻角蛙後, 返唔到轉頭

734 回覆
1640 Like 191 Dislike
造景啦樓主
單眼電死人
喂你老味 打殘體
我都好鍾意青蛙類,養開真係會越買越多。角蛙我最鍾意鍾角蛙。
屋企的枯葉蛙,最近繁殖成功,生左好多蝌蚪仔出黎
好型呀! 師兄仲可以繁殖到咁勁

題外話,想問下師兄點比佢地過冬?用加熱毯?定用熱燈?

我2隻牛奶蛙將第一次過冬
因為枯葉蛙比較鍾意冷,通常都21,22度左右,過冬唔洗點理。牛奶蛙我無養過,不過我覺得只要有23,24度到或以上,應該都唔洗專門加熱的,你用咩箱黎養他們的,冬天時環境大約會幾度到。因為我屋企幾暖下,所以啲青蛙都唔洗加溫過冬。如果真係要加熱,唔好用太強的燈泡,千其唔好用果啲加熱燈泡。用普通圓型果種燈泡就可以。如果用加熱墊,就唔好放係箱底,會好熱的。放係旁邊就夠了。普遍青蛙都唔太受到熱,如果你想加熱一定天天都留意箱中的溫度。
同埋如果用燈,最好用紅燈,唔好用白燈。其實用好多方法都可以,只要留意住,唔好過熱就可以了。

我係用呢個缸養
我會留意溫度
這種可以上面加個燈,不過我無養過牛奶蛙,你最好多睇下他們的資料,查清楚適合他們的溫度。開燈後要量清楚個箱頂箱底同箱中間個溫度,要有一個冷熱區,就唔怕太熱,個照點應該就在27,8度就夠的了。不過香港冬天室內溫度我覺得好多時都會有20度左右,可以加個低w的夜燈泡,可能15W左右,或者再低一些的,到時根據返實際情況,不過一定唔好用果種加熱燈(果種射燈泡)。太冷時,就唔好餵太多。如果真係唔夠熱,寧願用兩個低W,都唔好用一個高W的,因個高w的燈會降低個濕度,同埋有可能會曬傷隻蛙,青蛙皮膚好脆弱,所以都要留意下個濕度,一定要有足夠的水供應給他們。希望幫到你,不過因為我無養過牛奶蛙,真係唔太了識。
養咗第一隻角蛙之後真係返唔到轉頭, 就會不停追求唔同顏色同品種🐸
波子角蛙要成三千蚊一隻?
係呀,不過我最鍾意鍾角蛙,好想試下繁殖下,唔知難唔難的呢
好似係好貴,不過我覺得一般般,咁細隻
快啲買幾隻養啦
樓主我同朋友睇完你個post
朋友已經變左蛙迷
我最近都要養蛙了
一養就會買唔停
係...
你有冇入佢哋樓上講嗰個 tg群組呀
冇入呀自己摸索下
睇到裏面嗰啲人嘅蛙好易中毒
我而家有3隻樹蛙喇 兩星期內買
養咗咩品種樹蛙
老爺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞