天 文 台: 中 午 至 下 午 二 時 考 慮 改 發 八 號 烈 風 或 暴 風 信 號

649 回覆
211 Like 305 Dislike
三 號 強 風 信 號 , 現 正 生 效 。

預 料 本 港 平 均 風 速 每 小 時 41 至 62 公 里 。

位 於 南 海 北 部 的 熱 帶 風 暴 已 命 名 為 韋 帕 。

在 上 午 10 時 , 韋 帕 集 結 在 香 港 以 南 約 380 公 里 , 即
在 北 緯 18.9 度 , 東 經 113.9 度 附 近 , 預 料 向 西 北 移
動 , 時 速 約 15 公 里 , 移 向 廣 東 西 部 一 帶 。

過 去 數 小 時 , 韋 帕 採 取 較 偏 北 路 徑 移 動 。 按 照 現 時
預 測 路 徑 , 韋 帕 今 日 會 逐 漸 靠 近 廣 東 西 部 沿 岸 , 並
於 今 日 稍 後 最 接 近 本 港 , 在 香 港 西 南 300 公 里 左 右
掠 過 。 預 料 下 午 本 港 風 力 會 有 所 增 強 , 天 文 台 會 在
中 午 至 下 午 二 時 考 慮 改 發 八 號 烈 風 或 暴 風 信 號 。

與 韋 帕 相 關 的 雨 帶 會 為 本 港 帶 來 大 驟 雨 及 狂 風 , 海
面 亦 會 有 大 浪 及 湧 浪 , 市 民 應 該 遠 離 岸 邊 及 低 窪 地
區 , 並 停 止 所 有 水 上 活 動 。
大交合上演預演罷工
以為係舊post仲想負皮
Fact check 咗未?
做乜9 今次大交合又咁撚順攤
預演擺工
全民8月5日大罷工!
五大訴求,缺一不可!
雙普選應要排最頭!

全民黑衫、口罩同頭盔,返工返學行街,唔擺工既日子一齊做,將抗爭帶入生活,保護示威者
https://lih.kg/1379839

光復香港,時代革命!
-----------------------------
想比更多人知道其實而家呢一刻基本上得番香港獨立呢條路,
我知好多人未準備好,我知而家急唔黎。
但係想大家思考下,種下一個思想,唔好屌我住。

而家就算有真普選其實都係under中共!!
咁唔通去到2047再抗爭過咩,西方國家都出唔到手幫你地。
因為白紙黑字寫明50年,西方國家唔好話出手,連發聲既正當性都冇啊

可能好多前人都係到諗點解英國當時唔寫999年!
可能好多我地呢代既諗點解上一代冇去抗爭!
可能好多下一代係2047係到諗點解我地唔直接爭取獨立!!!

所有既問題,所有既恩怨,係我地呢代到解決哂啦,好嗎?
我地唔可以好似上一代咁,計好哂數50年後都死左啦,唔好理啦。
我地唔可以再咁自私咁,過埋2047都死左啦。
我想我地既下一代唔需要再為呢啲事再受苦啦,我只係希望下一代可以係呼吸住自由既空氣出世係呢個地球上。

所有問題去到最後只會追究到主權問題,希望大家思考下。
今次搞到咁大真係最後一次反擊同最大力量。

BTW,五大訴求,缺一不可!
雙普選應要排最頭
點解咁多負皮
舊聞?
政府係睇死你地打波唔會出黎搞事,趁機比班差佬休息一日!!!!
王宛之UNCLE 幫手FACT CHECK左

打風先黎落雨,唔通連個天都唔鍾意我
痴線 單料真架上天文台check 下啦
fc 天文台出
https://www.hko.gov.hk/contentc.htm

過去數小時,韋帕採取較偏北路徑移動。按照現時預測路徑,韋帕今日會逐漸靠近廣東西部沿岸,並於今日稍後最接近本港,在香港西南300公里左右掠過。預料下午本港風力會有所增強,天文台會在中午至下午二時考慮改發八號烈風或暴風信號。

與韋帕相關的雨帶會為本港帶來大驟雨及狂風,海面亦會有大浪及湧浪,市民應該遠離岸邊及低窪地區,並停止所有水上活動。

在過去一小時,橫瀾島、大老山及長洲泳灘分別錄得的最高持續風速為每小時66、62及57公里,最高陣風分別為每小時82、82及85公里。
Sorry以為假野差啲想負皮
D人以為old news
竟然係堅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞