訓唔著睇一睇瑪嘉烈Facebook page 醫生?救人?

235 回覆
684 Like 12 Dislike
是日精選 葵涌舉槍恐嚇市民
天水圍警署無差別攻擊
下好心寒
哇好不安
這是正式錄用的醫生?
【分析】天水圍放煙花係一場傑出PR
由千夫所指到主持大局
抗議者包圍警署,原本警察只能被動地被圍屌。但當外面馬路突然放煙花,然後即刻有個外表上鏡、似足TVB警察劇主角既藍衫出黎講野,呼籲救人要緊。
放煙花之後,抗議者由抗議警察執法不公,變成市民尋求警察保護。放煙花之後,現場由抗議警權,係「救人要緊」既大旗下,急速逆轉成由警察「主持大局」,甚至因此得到掌聲。「執法不公」、拘捕學生時「濫用暴力」、「警黑合作」完全被放埋一邊。

時間天衣無縫
放煙花時間,剛好安排在3位學生被釋放之後數分鐘;「驅散人群」的觀感大減,始終釋放學生就,追究執法不公的關注度就會降低。然後一放煙花,「救人要緊」就自然完全蓋過追究執法不公。

一洗落閘「唔做野」形象
天水圍警署比人屌得最勁,就係7.21落閘唔做野。但今次一反常態地,幾個警察即刻衝出黎「執法」。趁抗議者同記者齊哂人,係鏡頭面前高調「做野」,一洗「唔做野」既形象。

帶領輿論,追究警黑合作
假車牌、玩煙花、南亞人;事件明顯係有組織既行動。究竟乜野人策劃?放煙花對乜野人最有利?只要扣連係警黑合作既脈絡下思考,答案根本好明顯。但我地需要既,係將依件事分析比大眾知道,唔可以比「民意翻盤」依件事發生。
絕對支持大家投訴
掉埋佢入搵仔資料庫
佢冇講錯喎,打石膏都唔掂,就梗係要開刀
利申 : 小學爭啲要開刀
屌好不安囉
今日焦點:
1.)白衫警察無警告下用槍指嚇市民
2.)天水圍有暴徒向包圍警局之示威者水平放煙花,多人受傷
3.)有一名整理連儂牆之少年被人襲擊,警察到場後非但沒有拘捕襲擊者反而拘捕該少年
我細個打波跌斷隻手,手腕甩咗,手踭有碎骨。扭返好過手腕,個醫生話打住石膏睇咩情況先,唔得嘅話就要開刀攞走碎骨
岩岩search完佢fb,我知錯了
佢講野帶有恐嚇成份
你同我用 sosad 帶過
咩心態呀你?
呢個要大推
咁既人都做到醫生,點知佢會唔會用專業知識毒害人架
好心寒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞