我敢講,〈全民健身〉係全港首個自發團練平台系統

123 回覆
146 Like 0 Dislike
舊Post
香港線上健身團練平台上線啦!!!
https://lihkg.com/thread/1303234/

20日前我地出過一次Post,自稱係健身團練平台。
為咗證實我地所言不虛,經過日以繼夜,
我地當中部分Excel巴打已經將所有團練資訊,
用 GoogleSheet 同Google Form 全面自動化。

我敢講,〈全民健身〉係全港首個自發團練平台系統。

要進入哩個系統,你需要做 4樣野
步驟 1:
睇〈全民健身〉一覽無遺全港團練列表(連報名情況)
http://bit.ly/2Lhxryi
(下稱「一覽無遺表」)
有齊全港登記咗嘅團練資料、報名情況、各分區Telegram Group Link。

步驗 2:
進入〈全民健身〉各分區 Telegram Group
各區Telegram Group,「一覽無遺表」都有齊晒,
他朝團練聯絡就自然方便得多。
(入荃灣區既朋友記住要頂得住食物引誘,祝好運)

另外
(a) Telegram Channel:
https://t.me/cometrainwithus
每日發放團練資訊

(b) Telegram大Group:
https://t.me/joinchat/A5y1Skq8Nnvnv_xBlwbxdQ
綜合吹水區,交流好多健身同運動心得

步驟 3:
填〈全民健身〉參加人士團練報表Form
https://forms.gle/obvzeV4QfTFLCNJX8
最後想參加邊個團練,填個Google Form,
「一覽無遺表」入面就會自動Update。

步驟 4:
開開心心去團練。

For 有料嘅巴絲打:
如果有運動技術同知識嘅巴絲打想開團,
同樣地,問各Group Admin們,我地會比條團練登記Form比你。
唔洗係體能王者、UFC冠軍,將自己識嘅野分享比其他人,就已經好足夠。

哩20日期間,我地〈全民健身〉推廣全民運動,
因為我地相信,如果你無好既體魄,你唔主動去強身健體,
你就再無辦法防備壞人。

20日內觀察所得:
1.團練種類

體能:跑步、HIIT、游水, etc
健身:Bodyweight、街頭健身、練人做Gym, etc
武術:各門路自衛術、泰拳、MMA、傳統武術、拳擊、柔道/術、兵器, etc
伸展:瑜伽
走佬:Parkour
(間中出現限女子參加嘅「女子街健、瑜伽團」)

2. 暫時團練難度
-97%團練適合興趣班/新手/初接觸人士
例子:
游水初班,教人落水(帶團絲打仲要幫大家買埋浮板)
柔道/術:教落地、防撞
唔洗擔心自己應付唔黎。正如入Gym房咁,
如果件啞鈴對你黎講太重,咪拎舊輕啲嘅,
帶團既巴絲打一定會睇住大家。
只要日子有功,運動效果一定會出!

3. 費用問題
如果唔係運動需要,非必要都唔會Book場;
如需要Book場,該次出席朋友夾番場租,
但求打個和,等搞手唔洗貼錢搞,可以Keep 住長搞。

如果唔洗Book場,我地講汗水唔講金,全免費
團練、運動需知:
1. 唔傾政治呀
我地只係知道哩個世界永遠都有壞人,所以我地要強身健體。
其他野你唔好同我地講,我地唔想知,你亦都唔需好話我地知。

2. 落咗名請出席
報左名請真係出席,如果臨時有急事,都係盡早Group到講聲。
除咗團練本身有參加人數上限外,如果報名人數多,我地會調配人手,務求保持教學質素。(特別bodyweight training,例如我地唔想大家深蹲錯姿勢,如果無人見到,最後就練到膝頭哥傷晒。)

3. 做運動首要概念:路遙知馬力,無須九秒九
無論你運動目標係增肌、減脂、求速度、求耐力都好,全部都係一個漫長過程。以減脂為例,如果我地話每日200下波比跳,跑5公里係最好減脂練習,你跟咗第一日,咁第二日、第三日呢?一年?所以,每一個人都應該要搵一個自己鐘意做既運動,無論係健身、跑步都好,甚至可能係拳擊、劍擊。

總之,搵一樣自己會比較熱愛,甚至沉醉既運動投入去玩。比掙扎更重要嘅,係恆力!

4. 安全安全安全,很重要,所以要講三次
各位參加團練嘅巴絲打,大家身體情況如何,只有自己先最清楚。心肺體能、負重、技擊關節柔術,所有類別嘅團練,根本做運動本身就係有風險。練團期間,如感不適,無需勉強於一時,記住,休息是為了走更遠的路。

5. 武術教學適合新人初體驗
唔好期望有UFC三屆冠軍出黎教,大家全部都係師兄,我地歡迎任何人(包括修道船大師)將自己識嘅野分享比人。總之,注意安全,互相尊重,一齊成長。
肥仔受唔受順便減肥
本身都有去做下GYM
歡迎任何人士,無論老手新手
一齊出去互相切磋
多謝巴打
幫推
推爆佢~
幫推
想學基本武術入門
只要你可以出到門口,就受!
推呀
推,練好身體
推呀,健身健腦
比啲掙扎!
比啲掙扎!
全港都有好多,慢慢學多幾種,搵到原理之後你就發現樣樣差唔多,到時就開竅~
我就係要依啲!
健身健心
修道船大師
而家仲有幾多人記得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞