8月5號罷工一定要有成功

89 回覆
144 Like 1 Dislike
今次罷工係一撚定要成功!
波多黎各成功,關鍵就係人哋有總罷工。
我地搞左兩個幾月,都未郁到個政府,因為巷戰力量點都唔夠罷工強大!

反送中運動開始到而家,起碼有3次(612[自發]、617[職工盟]、72[自發])號召罷工,但冇一次真正罷過。真係要汲取下呢個幾個既教訓。

想問李卓人同職工盟去左邊?6月11號,林鄭宣佈暫緩法案,職工盟就取消罷工,到6月12號因為二百萬上街先突然吹返雞罷工。但根本冇作為工會去組織,工會都係叫工人問老闆請假。
老老實實咁樣唔係真正罷工,有幾多老闆會俾自己員工放假示威?
你去得一日都去唔到第二日。

而家示威者心不死,再搞8月5號罷工。但罷工要成功,係要一個有戰鬥力既工會!
我覺得今次真係要夾實職工盟,去佢職工盟辦公室請願,要求佢地支持8月5號。否則香港工人就應成立新工會職盟
職工盟係有責任企出黎帶領,唔應該龜縮。

另外,講勞工法例根本冇意思,因為香港勞工法例本身係廢,唯一係靠既係團結同組織
[禍不及妻兒]Pokemon Go式全民搵仔(再開過)
https://lih.kg/1376102
我果日唔番工嫁啦
去佢職工盟辦公室請願,要求佢地支持8月5號。否則香港工人就應成立新工會職盟!
push
一於搞大佢,請曬d媒體去報導,變相全港宣傳8。5大罷工!
其實我覺得最緊要係長期罷工,咁先會畀到壓力政府,不過一開頭可能要間唔時罷一日畀大家習慣下先
可以考慮呢個星期四(8月1號)搞,晏晝5點
所以要有工會支持,用來籌期支持,記得碼頭罷工400個工人都籌到900萬!
*7月30 : 地鐵不合作運動
*8月2 : 公務員罷工集會
*8月5 : 一齊罷工 7區集會
停止前線義士受傷被捕
推到俾職工盟/工會睇到
唔該大家
罷工既事唔可以只係連登廣傳啊
要放出公海,比其他市民知道呢件事
有無宣傳嘅方法 另D有良心警察都罷工
返政府d濕9 contract工,已決定罷工,今次要認真呀!!!
上面有爸打提8月1號,下晏五點,職工盟OFFICE係油麻地。
巴絲可以油麻地地鐵站等,上去做個請願,順手叫埋記者。
有冇人響應

記住我地係和友非(和平友好非暴力)行動
我地係想職工盟領導走上前線支持罷工,唔係屌走佢地!
推啦屌
向職工盟抗議施壓,佢有責任帶頭罷工!
唔係工會攞黎托呀?
支持
up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞