【賽後檢討】無論前中後線都入一入嚟睇吓

36 回覆
37 Like 0 Dislike
728打機嗰陣不斷游走喺不同前線同中排,觀察到大家都進步咗好多

進步:

由一開始一見催淚彈立即以九秒九速度跑走,去到喺無限極廣場嗰陣可以保持陣型之餘有唔少人幫手滅火,呢點係非常明顯嘅進步

中排人士雖然後退嘅速度都係有少少快,不過唔再係一聽到退就立足狂奔,而係知道要用同前線差唔多嘅步伐退,見到有人舉「慢慢後退」嘅旗,舉旗嗰位ching做得非常好,之後需要更多呢類型嘅旗

前排喺無限極廣場守嗰陣終於識搵人走去同中排人士講返話「前線想喺度守一陣」,其實咁做真係好好,一方面俾中排知道前線想點,另一方面穩定到軍心,啲人一聽到呢個消息都大喊好

需要改進:
基本上退嘅原因都係一樣:前線喺某地想守,有人冇耐就走嚟同佢哋講「XXX失守喇,俾狗喺XXX街包抄喇,後面冇人喇!」,然後前線就只好退,呢種由西環到上環loop咗無限次,最終喺無限極廣場嗰到終於識守埋隔離街嘅攻勢嘅時候,就有社工姐姐講中環失守冇退路喇,嗰吓唔少人不約而同都望向隔離上環地鐵站,呢點真係要諗方法改善俾狗切入街造成嘅無止境後退

退緊嗰時啲中排人士一見到前線稍微停一停就走上前怒hi佢哋做乜又唔走,其實經了解後先知道可能係防禦物俾某啲嘢卡住咗之類。前線一直都好聽話退緊,佢哋都好明白大家都好緊張好肉緊。下次中排人士見到同樣狀況嘅時候,不過態度不妨客氣一啲

重有一點,當前線同狗對峙緊嘅時候,不妨同身邊嘅人討論吓要點做,最好傾到有一定共識然後同後面嘅人交代,咁後面嘅人一嚟會知道點配合,同時真係會有返啲安全感

打機心得完畢,感謝各位
自推
再推
光復香港,時代革命

[長文慎屌]727 728 賽後檢討
https://lih.kg/1380074
再推,大家都分享吓嘛
一推再推
幫手推

光復香港,時代革命

[長文慎屌]727 728 賽後檢討
https://lih.kg/1380074
推! 8月5罷工!!!!!

今日(7月29)1500-1830會有義工係旺角東天橋擺街站等無上連登的市民都可以寫底感受比我地,希望大家支持
【眾籌】 已集合超過1000名巴絲感想 香港編年史
https://lihkg.com/thread/1379634/page/1
Push
推呀,真係要大家討論
Reclaim Hong Kong
光復香港,時代革命
再幫手推

光復香港,時代革命

[重開 長文慎屌]727 728 賽後檢討
https://lih.kg/1380962
光復香港 時代革命
自推!!
佢係斯里蘭卡佬,斯里蘭玩緊一帶一路,佢D鄉民都靠佢為大陸做一D有作為既野!家陣又係浸大返工吃中國既飯!英國又當佢無料到,只有係呢度發揮啦!佢而家最憎Donald Trump同 Boris Johnson..你話佢咩立場呀!
錯post喇
真實前線嘅經驗,唔好沉
旗手巴打多謝你

另外尋日上環可能內街多
資訊傳遞冇之前金鐘咁快
中後線其實好多人mon tg知道好快被包抄
但前線未必知仲頂緊
好似未傳得切上去但又唔想就咁走左去
所以變到緊急撒離咁
Between做咩開吹水台
點解唔打閃電戰?

達成某目標就退,每次一達成就退,冇機會俾警方高層討論下指令,前線警員冇order 下出錯機會增加。
推呀推,讓這post推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞