[學起來][消防大佬勸警長文][簡直是勸說/遊說的典範][給反分化的大家參考]

11 回覆
22 Like 0 Dislike
[學起來]
[消防大佬勸警長文]
[簡直是勸說/遊說的典範]
[給反分化的大家參考]

係FB見到有三粒花的消防大佬出左篇勸警長文。本身見到消防大哥出文已經值得睇,睇完內文發現,嘩!果份厚度﹑親和,呢位消防大佬真係高人黎!所以忍唔住一定要貼過黎同大家分享。
我諗,呢種待人接物的方法同態度的示範,對所有一直思考緊「對抗分化」和「維繫合作」的各位手足,係一個有價值的參考。(我呢個月見到好多手足都一直有好努力咁做緊﹑學緊「親和」呢件事,包括我自己,每次見到都真係幾感動。)

全文如下:
我呢對膊頭又殘又舊,睇落唔係咁Sharp醒,我一直覺得膊頭有三粒花唔係乜野咁威猛嘅事,反而成日都提醒我公僕有幾大責任。

各位警察朋友,望住自己套制服,諗下邊個出糧俾我地,當咁多市民唔滿意嘅時候,大家係咪可以考慮下自己係咪有不足嘅地方呢,係咪可以虛心D接受下其他人嘅意見呢。(如果你肯放低成見,上網睇下所謂黃屍所講嘅野,又或者好似林行止呢D咁有公信力的傳媒人寫嘅野,你對成件事可能會有唔同嘅睇法。)

最近好多網民成日話應該加消防救護人工,坦白講,加人工邊個唔想,但呢刻唔係講呢D野嘅時候,希望大家唔好係呢個時候講呢個問題了。我真心覺得警察要面對同處理嘅工作比我地複雜好多,比我地高人工係無可厚非。如果唔加人工,什至減人工可以讓香港社會平靜下來,我個人好願意。

不論作為示威者或消防人員,我都好希望能與警察以互相體諒嘅心情去合作。03年前嘅遊行,示威者係為警察送水嘅,你們還記得嗎?多年黎喺你地當中散播仇恨,將你地推向同示威者完全對立嘅到底係邊個呢?表面上講要政治中立,但企圖利用你地解決政治問題嘅係邊個呢?破壞法治係唔啱,但係邊個迫使示威者犯法,搞到你地咁忙要成日執法呢?表面上好似好支持你地,大大聲講道歉係天荒夜譚果個,煽動左你地出黎打市民,結果有人要坐,大糧都無埋,佢真係支持緊你地,定只利用你地為自己再上一層黎鋪路?

警隊一向係紀律部隊之首,公認係最醒嘅紀律部隊,你地一定明白自己係俾人擺左上枱,騎虎難下,但再咁落去只會更泥足深陷,更加萬劫不復。接受成立獨立委員會還自己一個清白(老實講,你地遮曬委任證,獨立委員會都查唔到你地,只會查到落order俾你地嘅人。咁大單野,無兩三年都未查完啦),何必要同跣你地嘅人一齊搭沈船,讓你同你家人受人白眼,被社會唾棄呢?

希望各位悟已往之不諫,知來者之可追,實迷途其未遠,覺今是而昨非。

UP.
動之以情,陳之以理,可惜唔係個個都明
今日補給得唔好
前線好缺水
後排請檢討
up
有人出左 唔駛重po
up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞