[和理非入一入嚟] 有關警察每次清場後嘅記者會

524 回覆
542 Like 5 Dislike
相信各位巴打每次清場後警方都會開個記者會, 然後講啲不知所謂嘅嘢, 自己做錯乜唔會講, 但就通常會強調幾點: 1. 示威者係暴徒. 2. 有手足受傷. 3. 強烈譴責暴徒行為, 跟住就走咗去. 但係大家有無諗過其實佢吔係唔需要開記者會, 但係點解佢吔次次都要咁做? 以下係小弟嘅一啲諗法 :

1. 帶訊息俾支持者: 簡單啲講係一啲唔想知過程的人, 包括藍絲同政治冷感嘅人. 呢啲人通常唔會睇成個直播. 只會從公佈結果去了解成件事.

2. 製造政治冷感者: 有睇直播嘅人, 再睇埋記者會. 通常會覺得嬲之餘, 亦都會有種無力感, 久而久之會成為政治冷感者. 對運動失去希望.[/red]

以上兩種情況都有利政權方面穩固自己勢力.

另一點係每次清場到最後都會放你吔走, 其實係刻意重覆以上事件.

每次碌下FB, 你都會見到媒體都係報導警方同政府點樣去講遊行事件, 我覺得呢點係好大鑊, 因為有好多人只係跟據呢啲資訊去了解事件而唔會FACT CHECK, 亦都無其他聲音係媒體上播出. (有時會有市民嘅訪問, 但個效果好差)

我有個好白痴嘅建議, 可唔可以以市民身分召開記招去發表下意見? 重點係每次都係唔同嘅市民開記招, 營做一個好多唔同市民 VS 次次都係同一個警察 / 政府官員嘅對立面; 另一方面係可以將[/red][/b][/size=5] '媒體發聲'呢個慨念俾downgrade到大眾市民而非單方面發言. 我希望銀髮族可以係呢方面幫忙而唔駛俾防暴推

萬事小心, 香港人加油
push
pish
push
有市民開記者會啫係有人要孭飛
讀宣言嘅義士都蒙面
今日至拉咗元朗嗰個發起人
要求同時交代受傷既示威者同警察人數同傷勢?
示威者掟雜物被定義暴徒,警察無委任證同無警告下對無衝擊行為既示威者開槍同制服後執行私刑應該定義為咩?
要求交代六月十二號警察濫用暴力既調查進度?唔好每次都比佢講未清楚未調查,問番之前個啲。
民間需要一個自己既新聞發布會對抗
如果由記者開?
唔需要講啲咩宣言, 你可以話我今日強烈譴責警方搞到我間屋好大陣催淚彈味, 但又唔清潔返我間屋之類就夠. 一係話我爺爺今日係屋企都中催淚彈, 而家仲好唔舒服等等. 阿叔鬧人分分鐘勁過我吔同有道理好多. 而且容易討好同齡嘅人.

越係有關民生嘅嘢越好, 目標係普羅大眾市民大都關心身邊嘅事物多
係, 可以係警察記者會後就到我吔市民講, 強調警方迴避問題.
呢個可能要搵媒體巴打幫手諗點做
其實我都有諗過開一個記者會係 記者 訪問 記者, 佢吔呢個記者會會吸引到好多媒體文化層面嘅人
[極重要]如果你屋企附近放過催淚彈嘅一定要入黎
https://lih.kg/1376342
我諗可以搵人請教一下. 但如果泛民議員搞有機會令一啲反泛民嘅人拒絕接收資訊 / 覺得造假

另一邊可以請教下記者朋友對呢個睇法有咩意見, 相信佢吔會有好多議見提供
記協譴責左咁多次 不滿左咁多次
佢哋可唔可以出嚟開返個記招呢
我諗記協係一個業界代表去譴責, 但講啲嘢都係果啲
我諗佢吔可以開過LIVE '戰地記者會' 去講下所見所聞. (點解好似變咗港台節目咁?)
我諗佢吔平時都有好多嘢要準確去配合我吔啲集會呢, 比如讀下通例, 幫手頂下啲警察. 呢次我吔連登仔自己諗下計.
開記者會果班:
1.驚唔驚被捕?
2.會唔會變大台?
唔需要講啲咩持別嘢, 你可以話我今日強烈譴責警方搞到我間屋好大陣催淚彈味, 但又唔清潔返我間屋之類就夠. 一係話我爺爺今日係屋企都中催淚彈, 而家仲好唔舒服等等. 阿叔鬧人分分鐘勁過我吔同有道理好多. 而且容易討好同齡嘅人.

越係有關民生嘅嘢越好, 目標係普羅大眾市民大都關心身邊嘅事物多. 要佢吔明白邊真正搞到民生
係, 最好由啊媽級去講, 更加令師奶不滿. 又可以搵啲師奶吊走警察嘅, 一方面令佢吔都有可以做嘅事, 二係啊媽級去教仔唔知點解效果特別好.
大台問題應該唔會, 如果係平民自己CALL記招應該無大台吧? 而且內容係我今日強烈譴責警方搞到我間屋好大陣催淚彈味, 但又唔清潔返我間屋之類就夠. 一係話我爺爺今日係屋企都中催淚彈, 而家仲好唔舒服等等. 警方可以話我咩?
阿叔鬧人分分鐘勁過我吔同有道理好多. 而且容易討好同齡嘅人. 越係有關民生嘅嘢越好, 目標係普羅大眾市民大都關心身邊嘅事物多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞