鋼琴自學其實得唔得

10 回覆
2 Like 1 Dislike
細個考完八級就停咗
間唔中會上網搵啲易sight read既流行曲自己彈下,但唔會背唔會練熟一首
早排翻睇完交響情人夢,好想彈古典同練翻琴
(果時考感覺好兒戲,好似背熟首歌同臨尾彈熟scale就考,好似零基本功咁)
但出去學好貴,唔知有冇巴絲試過咩途徑自學

些牙其中首劇入面好好聽又似係唔太難既歌
https://www.mutopiaproject.org/ftp/BeethovenLv/O13/pathetique-2/pathetique-2-a4.pdf
唔得
利伸:過來人
你有8級已經有底啦,點解唔可以自學
電影音樂好多其實都係6-8級Level,你諗下遇到困難果陣以前老師講咩

你覺得首歌難到演奏級Level咪再搵人執下囉
以前好似每禮拜落去受刑咁迫住練
依家冇人迫,自己想去彈但又冇水出去學
都有八級打底 自學完唔ok先出去學囉
其實有時覺得咁樣學琴好咩
逼住小朋友好似受刑咁練但唔知練緊乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞