[提防散水撚]利用旗手統一宣示前線所有決定

622 回覆
342 Like 7 Dislike
都可以,但你冇可能要全世界陪你俾人打
支持!
設計撚第一時間諗起顔色心理學
http://www.whatispsychology.biz/psychology-colour-safety-signs-00059
大概:
紅色有危險之意
黃色係highlight instruction
藍色純粹顯示instruction
綠色則有方向之意

所以我覺得比較好係

退

1.紅色係進其實比兩邊睇
因為兩邊都知要衝
狗隻同牛見血會有壓力
同埋兄弟們滿腔熱血睇到藍色好違和

2.守就籃色因為企係到,相對少動作

3.其實關於退/走有意見,按現場程況睇其實分別在於急/唔急。
不過如果綠係退無喇喇前線舉枝黃旗叫大家走會亂
所以我唔建議整枝走嘅旗

題別話:
我認為應該參考一戰英軍噤
吹雞做訊號
如果唔係混亂起黎舉細旗仔發唔到撤退
係就買隻電雞
解答下點解前線又話走又話唔走同點解決
https://lih.kg/1373707

呢個thread都傾緊係咪應該setup一team通訊組
同埋用旗/哨子會有咩問題
用apps幫手得唔得?
應該setup一個通訊系統俾唔同戰線/工作組交換情報

講返我對用旗嘅考慮丫
會唔會俾啲狗有目標咁清啲旗手?
會唔會有鬼可以亂傳旗號
如果啲旗係人都整到,咁邊個舉支旗先係真?

如果傳嘅訊息太簡單會唔會直接嗌梗加方便快捷同準確
推!
點肯定前線有旗?
人人揹多套?

一條防線有n group人守
邊個做代表擔大旗?
支持
旗乜春
清朝咩
用walkie好過啦
前線好多唔同group嘅人wo
邊個可以出黎話代表晒所有人?

仲有有冇尊重過後面
大家係合作唔係俾你指揮
Good idea
好波
如果咁 update一個做?

意思係張前面統一既決定最快,最唔易被改變既方法向後傳,從而中後可以act accordingly, 好多中後唔知前排想點,一聽到咩野就閃人,如果好明确見到前排決定,超碼定左軍心先

前面既決定,要有既其實好快就會統一,依加希望做到係大方向既信息,呢個重點就係希望大家會留得底,保護返前排
不如再簡單d

用係人識嘅紅綠燈
更加容易直觀,令人明白
就好似物資手詞咁
都係最直觀嘅野令人最易明

紅係退
黃係停
綠係進

至於走呢,就可以用最傳統,舉白旗

所以
紅退
黃停
綠進
白走

用落同日常生活都似
綠就進,見到黃準備要停,係紅有少少分別
退到咁上下,見到黃就停退加準備,然後綠就上
最後有大件事頂唔到就舉白旗走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞