國泰航班良心機長向乘客介紹機場運動!

1317 回覆
11592 Like 32 Dislike
p牌仔收皮啦
樓上我一早fact check
可唔可以用下你個豬腦呀
淨係識係度搞分化屌你老母
垃圾p牌三毛死撚開
喊左
五毛 點儲都搭唔到飛機
未聽過機長講嘢

比心機讀書冇用 你下世比心機投胎啦
純陀地嚟,無出過國㗎
其實pa嘅full name係咪Passenger announcement?
9估
push
講得好好聽
咁多野唔知唔緊要,我一樣一樣慢慢解答你

個日cx由東京返香港既flight有好多班,narita haneda都有,華人captain既淨係得兩班,一班係經taipei,淨返個班direct就係cx505. 點解一定係華人captain?華人FO唔得?因為courtesy PA 99%都係captain做,除非FO話就黎升職想試下etc。(睇番record 7月26號 cx505係22:05 arrive香港)

你覺得冇可能係cabin錄,我係同意既,邊有可能一早知道。但係你話cockpit裡面既野我就繼續同你解釋下。

首先,一般黎講30minutes to landing呢個announcement係未到top of descent做既,姐係未開始下降,仲係巡航高度。所以如果你話atc應該好忙,其實係錯既。因為日本返香港既飛機30 minutes to landing其實香港都未到,仲係汕頭對出南中國海個邊附近。(你可以走去睇flightradar24 history factcheck我)

另外,一般去到呢個announcement既時候,兩位機師都會已經帶曬headset,唔會再有radio聲係cockpit speaker出現。同時,做呢個announcement個陣,captain係會事先同FO溝通好,佢負責announcment,FO負責radio。意思係captain會將自己個Audio box較到atc frequency超細聲或者完全turn off,而FO個audio box就會淨係有atc frequency唔會聽到PA announcement。

咁究竟個captain係點錄?我解釋埋cockpit個speaker system比你聽。如果有需要既話,係可以FO用headset淨係同atc溝通,captain就turn off atc frequency再開speaker就淨係make announcement。咁既做法speaker就淨係會有announcement既聲,唔會有atc。咁到時佢用電話又好,電腦又好,就可以錄到又清又淨係得announcement既recording。

我解釋完之後你仲係咪覺得係假我控制唔到,但係我希望你叫人唔好做假野出黎支持呢個運動既時候 ,你自己都唔好做類似但相反既行為。
航空界支持 8.5 罷工
https://lih.kg/1389984
香港加油

5/8 九巴不合作運動 正式啟動!!!
https://lih.kg/1390913
你地有冇諗過抗爭其實可以咁?!
https://lih.kg/1387789

唔好意思 阻到你地 覺得係呢個post到集思廣義 聚眾人之智會幾有幫助
希望可以幫忙分享 推post 比意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞