Offer 比較:SocGen or PwC

25 回覆
1 Like 8 Dislike
我想問 有冇人知道 Societe Generale 嘅 Trainee regulatory business analyst 前景點? 做完轉perm嘅機會大嗎? 如果轉出去可以做d咩?呢個職位嘅salary package大概係點?

同pwc嘅audit比較如何?

目前情況:係PwC audit做差唔多一年

唔該曬!
咩audit team?
Listed companies, mid to large corporates
冇master 25k, 有master 30k
轉perm 機會極低

利申: 做過另外兩間法資
多謝!

我想問多句, 做一年trainee之後容易跳去bank嗎
eg hsbc Hang Seng之類嘅
我自己覺得跳去其他ibank 易過retail bank
呢個位轉返出去應該可以做op risk/internal control/on/ba/business control 嗰啲
多謝師兄 !!

問多一句 你之前做完呢d trainee 之後果份轉左去做咩?
去咗間大scale 啲嘅歐資bank
我trainee 嗰間仲low tier 過soc gen, 但係同期唔少trainee 跳去JP MS
我自己搵工嗰時approach 我嘅都主要係外資ibank 多過 local / regional bank
你同其他trainee跳出去都係做perm?😱😱😱
留個tg 傾啦
individual case 廢事講太多
坦白講唔建議 入咗去做ops risk 嗰啲位永遠都去唔到front office 反而你快快手手QP埋可以轉corp fin嗰啲
qp轉corp fin一年有幾多人...
快入ibank儲exp la
Ching有offer?
佢入咗呢啲位就真係返唔到轉頭
超級non front office 極難轉返出嚟
所以我會諗不如繼續搵工/做pwc
你tg幾多 我add你
contract?
法國佬好鳩架
IG?
好難㗎
仲要fs audit都唔係,基本上唔識人無可能
搭單問, 小弟做緊boutique startup buy-side middle office, 但有FO 的工作成份. (FO/MO 各佔50%)
最近有big4 FA interview, 如果有big4 Financial advisory offer 應否去馬 (個pay 可能同而家差唔多), 定係搵間大D 的buy-side 黎轉工?目標係5年上35K-40K一個月......還是搵間大D 的投行MO 位做好呢?
Ocean係SME or private company
AGGER
想問師兄大學gpa有冇second up?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞