[遍地開花] 跨 部 門 公 務 員 致 香 港 人 的 公 開 信

788 回覆
4574 Like 11 Dislike
代post
代po

代友問,佢想post佢職員証,有無tg link? 如有請pm
push
Push
代朋友post:

係隔離文書 po 完 po 埋呢到
代 po
一個都不能少
代朋友post:
先利申:我係現職公務員

我想招集一班肯為自己爭取權益既公務員一齊成立一個新工會。

成立工會目的:

1.首要目標係為自己爭取應有既權益。
因為自己既權益都爭取唔到,咁你點為其他伙計爭取?
例如:點樣係現有制度下為自己爭取最多既福利。
如果上司向你作出一d 指示,你覺得唔合理既,可以先照做,之後可以向工會查詢你上司咁做係咪正確,如不正確可以經工會叫上司糾正返佢。
點解唔合理都照做?
因為上司指示你做,正常係無得say no. 但之後係可以上訴。

2.因為現有各工會話事既多數都係舊制公務員,新制公務員既權益/福利佢地唔會關心,更何況會為新制公務員爭取權益/福利?
請緊記,現有工會絕大多數都係工聯會旗下,佢地只會為政府做野。
相信大家都了解到自己部門工會可以為你做到d 咩。

3.萬一需要搞擺工,就好需要有工會支持,且工會會員人數要夠多,咁先可以有力量同政府爭取。

我知道有好多公務員都會對政府而家既做法好不滿,好想用擺工既方法向政府表達自己既訴求。

但因為公務員條例有好多限制,民政局個單擺工只係單一事件,係可以攞無薪假擺工,但無工會支持,政府唔追究,你上司都會追究啦。
所以想擺工都要諗清楚,驚政府/上司追究,我明白大家既難處。

相信大家都好希望工會可以帶頭擺工,有工會支持,擺工人數夠多,政府係唔敢追究。
但奈何現時政府部門既工會絕大多數都係工聯會旗下,佢地唔會做一d 對政府不利既野。

正因為係咁,所以先更加要有一個為自己發聲既工會。

最後:
公務員係應該保持政治中立,但當政府管治失當,大事當前,公務員作為人民公僕,應當發聲,希望政府可以糾正錯誤,從新出發。

我而家聯絡緊職工盟,希望佢地可以協助我地成立工會。
可能會問點解會搵職工盟?
因為你成立左工會,但都需要有人培訓你點去同政府溝通/談判。

如果大家有興趣既,可以係回post 時影埋你既職員證背面,付上連登user name, TG.
等我可以統計一下有幾多人有興趣參加,其他我會再係TG 開個gp 再詳細講。

pm 我或者TG 我都得
https://t.me/tofindyou
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞