【明報專欄】「未來一哥」鄧炳強元朗起家的秘密

607 回覆
2124 Like 9 Dislike
有兩名元朗警察,奉命到元朗水邊圍邨,調查消防喉箱藏毒案時,把將「白粉」(海洛英)當鹽,馬虎了事,不予追查。幸好後來有保安主管不忿,拿證物到警署報案,經化驗證實是海洛英,才還予公義。

個保安主管之後有冇事

光復元朗拎埋去貼/舉諗唔諗得過?
開始傳媒都關注呢位未來一哥
佢同盧偉聰一樣都要下台 離開警隊
我冇嘢講
光復香港 時代革命
鄧景成係原居民好似
雖然覺得好無力
但都係屌你老母唔撚驚呀仆街
隔望po巴打有講過
//之前有巴打開po 話警犬極有可能已經架空左林鄭
我有個更大膽既諗法
就係肥仔聰已經被二佬強架空

首先差佬揀一哥係隔代欽點
姐係二佬強係禿鷹揀
亦姐係佢係屬於禿鷹派系

老老實實 我唔知二佬強係差佬聲望係點
但我諗唔會大到可以架空肥仔聰
但如果背後有禿鷹幫手就唔同講法

第二, 612後警犬既作風變到極軟
警犬尤其藍衫個班對肥仔聰極不滿
如果陰謀論睇既話 有可能係二佬強落order
一黎削肥仔內部威信 二黎方便為佢奪權鋪路//

鄧炳強呢條友真係極危險 被佢坐正一定仆街
https://lih.kg/aahMmFV
螳臂擋車 不得不擋
個人認為要解散+重組
第一批要炒前線同高層
貼係各區連儂牆
要大字報

乜都中共話事,你乜都唔好反抗喇!乖乖地做大灣區人!
嘩 黑社會嚟架原來?
https://www.facebook.com/nytimeschinese.t/photos/a.1504604846497946/2210969802528110/?type=3&theater
《紐約時報》正在調查7月21日嘅元朗襲擊。如果你能認辯有參與襲擊嘅人士,或者你有關於呢件事嘅資訊,請在Whatsapp或Signal於 +1 646-951-4771 聯絡我們,或電郵至 tips@nytimes.com 。請在訊息標明“Hong Kong”。我們的記者將會聯絡你們。nytimes.com/tips
一定要追住盧狗鄧狗唔放
唔好畀呢條油做一哥
鄧炳強要快啲收皮
727預D紙牌, 口號比佢!
守廁格算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞