[復仇閪] 登場處女作 拆大公招牌

1480 回覆
11344 Like 22 Dislike
多謝報料 我地會跟進
同時鼓勵你 參考我地既投訴 都試下活用1823
唔留電話 俾個太空email就ok ga la
師兄好波
因為佢有入則
所有非法野 只要係愛黨陣營既 都要拆!!!
凡係愛國愛黨都應該奉公守法!!
因為1823 有performance pledge
所有涉事department都唔鐘意1823
support
放心 我地一定會堅持chur到佢拆為止!
即時野1823 都無咩可以做
都係直接警快d
巴打你岩呀!!
一人行多步 賤聯報應到!!
教識大家活用1823 先係最大既得著!
誠邀巴打join us!
push
光污染
有咩criteria可以知違法!去親商場都睇
可以抽空開個po指教下大家平民有咩可以留意嗎?
例如呢d banner google 話

"睇下係咪合法位,通常欄杆上會有張貼紙寫住地政署,有個編號"

佢地如果進化到吹個 number 係咪就呃到我地?
唔該搞搞銅鑼灣養心殿 中資到爆炸
Push
代友出文

—————————————-

致巴打「1823專員」:關於向申訴專員投訴

「1823專員」巴打你好,先利申,我係公務員黎,同過申訴專員交手,睇明報話你地諗住之後同申訴專員投訴,就託朋友幫手出篇文,希望幫到你地。

以我理解,申訴專員有兩樣野幫到手,一樣係「投訴」,一樣叫「主動調查」

先講投訴,搵料同寫投訴信一定難唔到你地,但有一點一定要留意,申訴專員係唔查非受屈人士既投訴,係法例規定既 (https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap397!zh-Hant-HK@2018-09-20T00:00:00?INDEX_CS=N&pmc=1&xpid=ID_1438403151868_001&pm=0,睇第十條)。 所以,你地投訴個陣,一定要講到自己有咩受影響,廢事申訴專員有藉口唔做。例如投訴食環唔處理阻街投訴,就話自己成日經過個條街,搵D理由啦總之,你懂的。

仲有,我建議你地沿用向1823投訴既策略,即係逐單野追究,有幾細緻得幾細緻,唔好俾屋宇署有藉口可以一籃子咁答專員。因為以我理解,申訴專員開快勞後,無論單野有幾細,例如細到遲左無答人EMAIL一星期,都係會寫封信俾個署長。咁負責跟單野既同事就要搵料,DRAFT信答返專員,仲要附上一大堆文件(事件經過、內部指引、書信往來之類)。封信仲要交俾D老細睇(老細去到幾大粒,聽聞就唔同部門唔同做法),總之,真係好柒麻煩。所以,如果屋宇署3百間屋都唔做野,然後佢要分開答3百單CASE既料俾專員,真係諗下都崩鳩潰。

至於主動調查,就係申訴專員可以自己搵D野黎查。但以我觀察,佢地查親大部分都係D傳媒報道過既大單野。所以,呢壇野有傳媒報,都增加左籌碼,用黎逼申訴專員主動查(好似ICAC查元朗黑夜咁)。主動調查好就好在專員會開記招公佈,D部門高層會再緊張多一百倍。

最後想同其他巴打講,唔好睇少投訴力量,公務員真係好怕收投訴。小至一個EMAIL,遲答左搞到上專員度都係一件非常麻撚煩既事。我本身都好憎人乜柒都投訴,但如果係為左清算D仆街既高質投訴除外,所以我呼籲你地跟「1823專員」巴打佢地入多D EMAIL,施壓叫屋宇署快D做野。

光復香港,靠大家關心香港做起。
復仇閪
Push
Thank you!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞