作曲嘅你 會唔會加tall chord?

9 回覆
0 Like 2 Dislike
最近練緊chord呢類嘅嘢 淨係I至V7有啲悶
diminished dominant chord都寫得悶悶地
有無咩再特別嘅寫法可以介紹下
我建議喺成首歌個結構加多啲變化
chord呢啲野雖然多變化 但始終都會悶
流行曲啲chord一多過9音就開始變feel

btw巴打聽開咩歌作參考
其實最近學緊remix歌
參考咗好多首歌 都係chord+beat+leading notes
想係chord方面落多少少心機
modal interchange
因為我見鬼佬remix通常都係loop progression
最多都係玩sound effect

日本仔就唔鍾意係咁loop
比個參考你先
https://youtu.be/3zhG05LlROg

chord方面就真係建議你唔好亂用11 13
試下砌啲特別啲嘅progression
除非想玩jazz
或者funk嗰啲乜鬼b5 #9 b13
Jazz玩251都玩唔完
請問如何超越?
同意,251其實姐係代表住 subdominant-dominant-tonic 呢個progression of harmonic function, 所以同harmonic function既chord都可以sub落去
真係無敵
係無極限既創意黎
聽下多啲 idm expand下自己個 horizon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞