有無做人做緊merchandising?

94 回覆
2 Like 1 Dislike
好多人話呢行好快沒落,啱啱收到個做家電既merchandising assistant既offer,其實個前景係點樣?
你個offer幾多salary
15k,14個月糧
做過,已轉行,呢行款多訂單少,做到死人工都唔會加得多
想問最左轉左邊行?
夕陽行業夕咗成廿年都未夕完
係囉,聽人講夕陽行業,講到而家都仲有
入行4年 人工同入職比4倍跳左
話就話Trade war但公司D單愈來愈撚多
邊範?我做節日野既,出貨高峰期真係做到仆街
睇你做trading定buying office
的確唔易做
人工無乜加過

上面話人工4倍跳個位公司應該幾好景
好多公司都麻麻

做美國水好撚慘
我都係Trading做美水
做Gifts Amazon既堀起令某D items愈黎愈有得做
咁你真係好彩
我做美水buying office
哩半年交數(因關稅俾多左既錢)既時間仲多過做正經野
做家電既
屌,蘇寧長期請人 好唔好做好睇經理咩人,間間公司出糧scheme唔同,好似蘇寧咁就睇你入既貨門店賣唔賣得,再計你咩 kpi 黎出糧
做左2個月走左
in果間係外資公司,會唔會好啲?
我做左8年,由Merchandising Clerk 入行9k到而家Senior Merchandiser 都係得29k,千祈唔好入行,入左黎好難跳返出去,行頭太窄同埋冇前景...
Buying office
垃圾行業
得閒番大陸飲酒叫雞就爽
狗都唔屌 多數人左偏低工作量多
特別係如果你係主要做seasonal 兼平價產品
如果你要去埋canton fair 加上耐唔耐又要睇廠
你會累到仆街
個種忙係你想放假都驚呢樣個樣

過來人 做左年幾見到個前景咁樣就果斷辭職
理論上好過中資既,屌佢老味d所謂員工福利柒到仆街,試用期內勞工假會照比你放但扣人工
都係近十年先開始夕陽姐, 未入行覺得最好就唔好諗
SMR 29K算好好人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞