【全民運動】又到大學入學季啦!睇下一大傳統運動!

36 回覆
30 Like 1 Dislike

唔想俾啲入咗一大嘅朋友喺你面前係咁講「打Malayan,打Malayan」而又唔知佢哋講咩時尷尬就要入嚟睇下。

Malayan Cup-馬來人杯,係一大舍堂之間每年體育聯賽舍堂總分第一嘅頒俾舍堂嘅獎。一大舍堂其中一樣緊要嘅嘢就係打計入Malayan Cup 嘅舍際比賽-打Malayan。計入Malayan Cup 嘅體育項目有田徑游水,籃球,足球,網球,等等等等。

但係,一大就緊係所有嘢都領先全宇宙啦,以下會介紹三種一大先有嘅Malayan 運動。呢三種運動一大人統稱為New Balls。

第一種係棍網球, Lacrosse (讀:laaa-cross)

棍網球嘅玩法係喺一個足球場Size 嘅球場上面,喺球場兩條短邊各有一個龍門同守門員。球場上兩隊對戰,所有球員會攻對方務求要將一個網球Size 扭扭機抽嗰啲彈彈波質地嘅波打入去對方嘅龍門入面。咁棍網呢兩個字又點解呢?每一個球員都會揸住一碌棍,棍唔係手揸嗰一邊有一個弧形嘅網袋。所有掂到個波嘅動作都要用呢個網完成,個波喺地下你可以網向地下撈起個波,要傳波就發支棍將網內嘅波拋出去。支棍通常係輕金屬。

咦?咁一個球員用網袋實個波對方咪永世都攞唔到囉?重點來了,棍網球係一種衝擊運動,即係佢係容許人體衝撞嘅運動就好似欖球同美式足球。你可以撞對方個人落地,可以用支棍扑你嘅對手嘅身體同佢手上揸住嗰支棍等佢個波跌出嚟。

正因為棍網球係一個衝擊運動,佢嘅球員保護裝備好充足。裝備有頭盔,有肩甲,有護手,有護胸甲同手套

下面兩張圖俾你睇到個波點係個網袋裡面,而身邊嘅對手點樣想「降(投降個降)」佢同「扑」佢。

嘩!你睇下幾暴力!一支棍叉出嚟打到成個人飛低!

第二種係曲棍球, Hockey (讀:殼-keee)

一大嘅曲棍球係草地曲棍球,洋文係Field Hockey。曾經聽過一個洋人講"Field Hockey is not real Hockey",因為另一種曲棍球係冰上曲棍球,洋文係Ice Hockey 喺速度同玩法上係刺激好多嘅(下面會提一提)。

曲棍球又係有碌棍,而球棍嘅末端有一面有小小彎,用嚟接觸個波。支棍一係木造,一係就實淨嘅金屬造,所以唔好唔好唔好發到人!!!同棍網球一樣啦,一個足球場Size 嘅球場,兩邊短邊各有一個龍門同守門員。兩隊對戰要攻入對方嘅龍。

個波一定要提,又係一個網球咁大嘅波,實心實心實心!很重要所以要說三次!打中人好痛所以會有護小腿嘅防護。而且球例唔俾打個波高於呢個水平,唔係就犯規。

曲棍球有三種動作,一係Drag,二係Shot,三係Flick。

1. Drag 係一個拉波嘅動作,你會將個波放係身側較近同較後位置,身體座低,棍先放喺波嘅後面然後向前拉個波出去。

2. Shot 係一個定點傳遠波或者射波嘅動作,波會放喺身側較遠嘅位置,人嘅身體座低,球棍水平貼地置喺身後然後用全腰嘅力弧形發去個波到撞個波出去。

3. Flick 係一個定點用又得,郁緊時用又得嘅動作。簡單講,打高爾夫-Golf 咁樣球棍垂直掂著個波度定位,打時球棍拉向身後用手臂力量打落個波到。個波通常會彈起向上!好危險!因為草地曲棍球無上身防護個波又係實心所以好危險!所以千祈千祈千祈唔好對人射!!!

提一提Ice Hockey,因為佢係喺冰面玩唔係咁易煞掣,所以Ice Hockey又係一種衝擊運動,防護非常充足。因為無論個對手撞落嚟或者個金屬冰餅打落你到都好大鑊。香港一大都無溜冰場,所以無得玩,要玩可以去MegaBox 有一間冰上曲棍球學校。

第三種係壘球, Softball (讀:xyz)Softball 都唔識讀要我拼,你唔係毅進仔呀?

對唔住,無太多接觸。知道應該玩法同棒球差唔多。淨係知佢知支球棍又係金屬打到人會好痛。

祝各位新一大嘅新生,個個有孫中山先生咁有成就!下醫醫病,中醫醫人,上醫醫國!

唉,屌!最近太多嘢發生個心成日掛住時事台,一Post 就Post 錯台!Sorry!
我無嘢講
我唔解鎖
我要食飯
我宣佈,光復元朗主題:警黑合作 流氓政權 勇武反黑
https://lih.kg/1352475
我搵律師
我投訴你
我要驗傷
我要紙筆
我要律師名單
我有權拍攝
我要口供副本
我唔會簽
有心 幫推
謝師兄,唔介意搵多啲朋友推一推。之少想大家都睇到唔沉底
幫推
push
pish
求幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞