請係用"Fact Checked"一字之前諗清楚

47 回覆
169 Like 1 Dislike
自反送中fact check channel成立以來, 我地可以好方便咁掌握實時, 可靠同客觀嘅資訊,
正因為大家都接收緊呢啲具廣泛認受性嘅資訊, 抗爭者陣線先可以史無前例地統一, 以呢啲具廣泛認受性嘅資訊作為基礎作出共識, 甚至唔需要討論, 就可以各自執行可以達到共同目標嘅行動, 亦姐係「兄弟爬山, 各有各做」

但而家出面好多唔達到「具廣泛認受性」標準嘅消息不斷流傳, 更強調「已證實, fact checked」。請問轉發消息嘅人, 你地有冇思考過呢啲資訊嘅可靠性? 當民眾被唔可靠嘅資訊包圍, 就會失去達至共識嘅基礎, 情況就同2014年金鐘謠言瘋傳一樣。

為左唔令2014嘅失敗再次發生, 我希望大家當發放資訊時都堅守以下原則:
1. 任何資訊, 都要包含資料來源同時間 (新聞, 一手/二手圖片, TG Channel, 親戚/朋友轉發)
2. 可信性存疑, 但關乎人身安全嘅資訊, 請強調「未確實」, 由接收者自行判斷
3. 移除所有不客觀同模糊嘅字眼 (請廣傳/已證實/XX報料)

其實反送中fact check channel 已經做左一個好好嘅例子:

再睇下一個反面教材, 同埋改正方法:

總結:

利申: 第一次出長post, 今日都仲有番工嘅垃圾, 淨係識用ppt整啲柒圖。最後好多謝反送中fact check channel (https://t.me/s/antiextraditionverifiednews), 我好希望每一個香港人都要睇佢個channel。
fact check 第一步, 無圖就block, whatsapp/telegram cap 對話都block
有用!! push!!
PUsh
Push
唔係要堵塞垃圾資訊, 呢樣係冇可能嘅事。
我地要宣揚正確嘅資料分析同傳播方法, 咁垃圾資訊先會自然消失。
唔好再用push/推, 請用 光復香港 時代革命
https://lih.kg/1347520
push, 唔好比達狗post洗板
而家興係唔係都話fact checked
push, 今日真係好似變返14年咁謠言不斷, 幾乎傳到區區都有黑社會咁

冷靜穩軍心, 每條消息加上明確標籤fact checked(有晒證據)/未證實
唔好比人乘虛而入
唔得閒理佢
push
push
push
推畀全世界 成日畀五毛撚都唔係辦法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞