黃藍絲心態分別:黃絲想感化你 藍絲想你死

20 回覆
97 Like 1 Dislike
我發覺左好耐
黃絲既大家會係希望感化其他立場既人
但藍絲係會想所有異見者死

有冇人從心理 基因 智商 社會行為模式等上一齊分析下原因?
push
sorry
依家淨係想佢地死
但 真係覺得好心寒 點解唔同意見就可以置人死地
大家都係人 意見不合就可以一野去到連人權都冇
同埋發唔發覺佢地係講野係冇論點
一冇論點就話你搞事 激進 港獨
有幾多證據都冇用 佢地都唔會去睇
佢地只係信佢地想信嘅嘢
好簡單
因為黃絲好多都係非常善良嘅人
岀發點唔同?
黃:心系香港,以人權為軸心,希望香港政府同社會有所進步
藍:無咩批判思考嘅能力,唔知信咩好,信政府信警察最好。以主權為軸心,所以反政府反警就要死
自私到極點既人就係藍絲
有小小良心既人都會變返黃絲
和理非黃絲都叫係嘅
連登黃絲好似係叫人去死
獨裁社會相信既係權力,異見份子既下場大家有板睇

民主社會相信對話,所以可以容忍異見份子存在。不過對話極都有底線,知道無得對話就要升級行動咖啦
黃絲:人人都有言論自由
藍絲:我有言論自由,你唔準發表反對意見
可以話直情係冇
去到尾,其實就係,好多人(尤其藍絲)唔明「國家」與「民族」嗰啲概念,畀中國嗰套舊歷史觀影響
所以先成L日喺度做埋啲大中華膠
好心啲人就多啲睇吓王明珂、胡曉真講「國族認同」嘅書啦
藍絲分3種,一種是中共給他好處的,例如生意人、高官,但持有外國護照,有咩e郁立即走佬。另一種是個腦塞咗的廢老,一日記著家仇國恨。最後一種是已被洗腦的大劣人。
左翼宗旨係hope not hate
右翼宗旨就係hate
望吓英國同美國依家個款就明
黃藍絲其實有一個共通點-欠缺對生命嘅尊重。

然而最諷刺嘅係,有好多年輕一代不斷批評上一代點用樓、職業、家底嚟衡量人,但自己轉個頭就用樣、身高、身材、衣著打扮嚟衡量人。

有人指出佢哋問題所在,佢哋就會用「呢個世界就係咁ga啦」、「全世界都會有呢啲問題」作為拒絕改善自己嘅藉口。

我只能夠講一句無話可說。
連登仔不嬲係社會小數
但係多後生仔先好似係主流咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞