頭先係"非衝突中前線"拉人退既手足 你地做錯咗

81 回覆
199 Like 18 Dislike
預負皮 另外亦多謝你地好心 但係照評論下 因為你地會TK我
有悔氣說話 sorry

先利申 一定係睇live 一定係睇live 一定係睇live
以下既第一身描述係文學手法 以下既第一身描述係文學手法 以下既第一身描述係文學手法

好 首先我都十分明白 係前線次次都有三堆意見 退 留 進
你地叫人走 我無所謂 每一堆意見都想promote自己 ok既
你地到我隔離叫我走 我覺得煩 但我接受呢個現實 每次我都好聲好氣講「明白喇」三隻字
你地係我前面大力推我 係我後面大力拉我 我不能接受
1. 我地追求緊自由 你地侵犯緊我自由 尤其係我做既野無傷害你地
2. 就算講退 你地都真係唔識後退既方法 後退係面對對方 緩步向後行 留力留氣應付突發情況 包括對方開始跑 對方未開始跑個時唔好跑 你地跑我唔理 但唔好拉我跑
3. 你班on9仔整斷左我背囊條帶 多撚謝你地TK我

講完我既論點之後 我要駁論下
你地:衝到埋黎你點走呀
我:
1. 呀叔我跑開山拎牌既 要跑會快過你地
2. 其實一般前線都會跑得快過一般狗 佢地啲裝是重的

你地:你企係到有咩用啫
我:
1. 我唔需要解釋我做緊咩 因為我唔係宣傳緊要你地跟我 我只係自己決定自己做咩 唔係決定你地要做咩
2. 我係前線做左野 具體係咩唔自爆唔講 籠統講係幫左其他手足

你地:你開無雙呀入去
我:你呢個諷刺無意思既 因為我無諗住衝入去

你地:後面/我地等緊你退呀 齊上齊落呀
我:
1. 齊上齊落唔係你地用黎強制我行動既理由
2. 我無叫你地等我 你地退我歡迎你地有自己既行動
3. 唔好屈我強制你地跟我唔退 對腳係你地到 反而係你地 對腳係我既但你地鳩拉我
4. 爭做最後斷後個個係無意思既 係咪有兩團人爭做最後個時 就係現場互片?

你地:前後封左喇 你唔走就走唔到
我:呀叔我地膽黎 剛好知道一二三高街點走 剛好知道再點上到埋旭龢道
上斜路係辛苦啲 但係你試過有幾年日日行就無咩野

你地:企係到送頭做咩鳩
我:我呢刻企係到 唔代表佢地推上黎我仲企係到比佢踩過我身體 唔代表我黎緊幾廿年都企係到 所以你送頭個假設唔成立

你地:知唔知有機會會比人拉呀/後面無人喇
我:知

你地:(郁手郁腳推我 拉我 拉斷我條背囊帶
我:屌你
多謝巴打!
PS. 你既文學手法好正
發夢有班撚屌係咁鳩吹金鐘失守叫人走
唉呀 你地唔走我地都唔走 大家就一齊企左係到
前線勇武又擔心無人頂住大家走唔到
後排和理非又擔心佢地走曬狗狗包夾
現場資訊又唔流通 內街外街有狗截糊包圍就無架喇

大家都係擔心大家
喇 我又唔會屌呢樣 情報操作/剪裁係引導自己人既方法
呀叔我都用過次 雖然無吹得咁離譜
當然我唔鼓勵呢種做法 但我會自己分咩係真咩係假 而唔係晒力氣/情緒去屌人出假料 反正出得黎就要接受有假料
你地:後面/我地等緊你退呀 齊上齊落呀
我:
1. 齊上齊落唔係你地用黎強制我行動既理由
2. 我無叫你地等我 你地退我歡迎你地有自己既行動
3. 唔好屈我強制你地跟我唔退 對腳係你地到 反而係你地 對腳係我既但你地鳩拉我
4. 爭做最後斷後個個係無意思既 係咪有兩團人爭做最後個時 就係現場互片?
我都同意當刻係要走㗎
但周圍放fake news點都講唔通啦
是但了 我當佢新手哨一有風吹草動就失去判斷力
我想講可能因為你追求嘅自由,我地會去曬廠同臭格,而你可能一d事都冇

自由係有代價,但個代價要我地付出你去領就

利申,講完由佢地啦之後,當場俾人屌點解我地要賣佢地,係兄弟嚟

咁下次要退後嘅退後,但係留位俾前線手足一齊走就 ok 了
你覺得可唔可以?
對腳係你地到 唔好屈我令你比人拉。

你句要走一齊走 唔係就賣兄弟 完全係謬論黎
因為我地明確 每一個比你地逗既手足 都明確講過 你地自己走先啦

你個假設成堆比人拉劇本入面 流程係咁
1. 有啲人拎住大咪 自己三五個討論完 就開咪叫三百人走
2. 走左二百五十人 淨低個五十個無阻攔
3. 有人上去叫五十個走 個五十個明確講左你地走啦
4. 你地係自己知道要走 我地都叫左你走 既情況下企係原地比人拉

個責任係我地到
唔駛特別留 反正退左之後有大把位
留既手足我相信大部分都知退緊既混亂情況 係未必有位sip入去
be water, 唔戀戰係啱

但下下打住「唔想手足被捕 受傷」嘅旗號盲目叫人走
班狗真係多撚謝你都黎唔切 難聽講句 你不如幫班狗舉撚埋旗叫人走啦

根本有啲人自己想走 就想全部人都走
將自己想走嘅心態合理化 令自己走得心安理得

想走嘅 無問題 亦無人會阻止你 逼你留低
同理 人地唔想走 你亦無權逼人 甚至出手拉人走
唔好將你自己嘅決定強加係別人身上

如果再咁落去 以後香港人想勇武對抗暴政
恐怕未比黑警驅散 已經比人強行「齊上齊落」被逼離場
所以我從來冇諗過要顧你,我都冇心機去顧你,十四年我已經知道花生友係唔會死,但我為咗佢地入咗臭格。我建議你下次出post屌香港人點解咁有良心咁多事好過,要叫佢地勇於犧牲唔知死嘅人
1. 我個point就係我有自己準備你唔駛顧我 好高興我地係呢一點一致
2. 不過我唔係花生友
3. 我唔係屌良心/動機 我係屌個實行方法TK我 拉撚斷我背囊帶 我會跑得慢左 真正需要拉個時會拉唔到我
4. 犧唔犧牲我 無所謂
我認同嘅,一齊走係騎劫咗好多行動,但如果你知道金鐘空咗,銅鑼灣推ing,上環推ing,你有冇信心贏先

好多時候係冇共識點堅持下去先會叫人撤退

姐係當時你地有諗法但我地stop咗你
我知,當時我瘋狂咁同佢地講花生友係咩type,但佢地撚返我,佢唔係自已人咩。
前線個任務係用身驅換取時間俾其他人撤退,所以有義務要遵守
我會建議你 唔需要浪費口水同佢地討論前面個啲係咪花生友 係咪自己人
正如佢地說服唔到我一樣 你都說服唔到佢地

然後 前線係衝突期間 其中一個任務係換時間 但唔一定永遠係first priorty
而且非衝突期間 亦無呢個義務
咩係非衝突期間,有時間睇到嫁

班渣有心推,下一秒已經係衝突期間,而我地冇大能看透世事,呢一刻會唔會爆發衝突
有啲場合真係好明確知道係非衝突期間
例如佢地企定定係五十步外 中間隔住成堆記者 講緊記者多過狗
係 佢地有心推既下一秒就係衝突期間 但係你唔可以否認上一秒真係非衝突 亦唔可以假設我地唔識一秒內轉身跑
企得係五十步開外既手足 就係知呢個係自己既安全距離 先企係個到
唔好話咩其他人既安全距離係幾百步 因為我地無叫你地一齊留係五十步內

亦唔駛針住咩叫安全距離 針黎無意思 安坐家中都可以食飯哽死 無絕對安全 當事人自己接受到就得
所以我由一開始都知搞你地係多餘,唔回啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞