聽日又到星期一要返工受死啦!幾時先到星期五(3)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
仲有成60% 點頂呀
目前仲未通知星期五有得早放
下星期連放14日AL
返左一個月已經開始習慣日日開ot
你返環球公司?
我好常
銀行intern
原本諗住大公司workload細啲
點知聽講老細成日明明唔夠人都周圍接job搞到冇時停
慘,我就依邊夜晚,另外母/分公司就日頭 = 24 support
下次都係搵返本地好啲
你有得揀就算係咁啦
屌呀,咁正
日日OT,痴撚線
每日起身慢慢食早餐, 睇住旁邊D西裝友趕頭趕命,自己懶懶飲杯奶茶

食完早餐, 返屋企上網搵工, 每日SEND十封信差唔多,

之後訓覺, 訓到十二點或者一點起身, 可以開電腦睇劇, 睇電影, 打下機, 有左電腦, 呢個世界大把免費娛樂

到左三四點, 可能會覺肚餓, 由於消耗唔多, 可以考慮落街10蚊兩個包, 或者 食麥皮

HEA到晚上, 如果有家人就返屋企食飯, 冇就盡可能自己煮, 節省少少

失業左一個月, 依照咁既生活方式, 扣除必要開支, 總支出大概平時返工四成左右,

諗落都覺得好笑, 我辛苦工作, 為左就係六七十歲後, 可以享受類似咁既休閒寧靜既生活

原來失業已經可以做到, 人生真係可笑, 哈哈
要完架啦
想問下各位巴打意見

公司請咗個新阿頭head 我既,本身計劃好下個月放假連

住咁放兩星期同屋企人去旅行,今日個新頭問我可唔可以

讓第二個星期比佢,話你遲d先再放啦,叫我請住3,4日

先,第二個星期佢想放

咁其實公司一直唔夠人,大家就輪流放,輪到我又要我再

就人覺得好唔公平,成年都無請過假,成個部們得我未

放,計劃好唒行程想離開下咁樣搞我成個trip 就cancel 得

大家覺得我應該企硬定賣人情比佢好?
問題係冇錢呀
如果我達到財務自由想點都得啦
你話自己買晒機票啦,睬佢都傻
反應太差話問下屋企人先
如果買晒機票都冇得傾架啦 咁都唔肯你阿head好人極有限,第時都有排煩,除非佢有紅白事就退一退啦
唔該唒巴打
食完飯又開工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞