[清三毛,救連登] 我有一計,解決 $0.3 三毛,其實唔難

84 回覆
184 Like 33 Dislike
大家眼見 $0.3 三毛不停出 post 帶風向,除左 block 佢地 block 到手軟之外,好似乜都做唔到,其實只要連仔做多少少,已經可以有效減少 $0.3 三毛!!!

收發言權費!!!
唔貨金出唔到 post / 回 post

睇到呢度,唔好起哂鋼住,下面會講點解,點樣實行,好處壞處,成功例子:

點解
呢個方法係針對 0.3 三毛而制定嘅策略,只要理解佢地嘅日常,就明白
只要限制佢地出 post,佢地就唔可以帶風向,轉移話題,spin 走重點,打稻草人,換言之係廢武功!!!

實行建議
舊 account:豁免
新 account / 某 id number 以後:收 $3 (個價可以再討論)
當然我地都要做 d 特別 case
例如 (本地) 學生,無收入,只要佢地係學校 ISP 申請 account,咁當然豁免啦

好處
1. 增加 $0.3 三毛成本
你估 spin 轉移視線唔撚使付出代價呀,最緊要係,收費系統用外國野 e.g. visa / master / apple pay / google pay etc,變相 $0.3 三毛金主 去"資助"外國(某國人思維係咁諗,好似係),用咁嘅名義,增加佢地批錢難度;對佢地黎,畀錢麻煩(佢地未必有 visa / master etc ),最終要搞一大輪先可能有開 post 權。最慘係開完 post 即刻畀人發現,連本都無埋

2. 連仔有額外收入
老老豆豆,自從連仔收起廣告,大家都拗底連仔頂唔住,好有心揾方法貨金,而家有個咁嘅方法,點會唔支持
[連仔已經差唔多成個月冇開廣告,頂唔頂得住㗎?] https://lihkg.com/thread/1282970/page/1

3. 提升 lihkg 質素
少左 $0.3 三毛污染,d post 都高質 d,唔使為拗而拗,畀人 up 2 句就 spin 走個 post 嘅重點

壞處
1. 連仔要 OT 整 payment system
2. 諗唔到
3. 真係諗唔到,不如你又講吓

從持份者角度分析
1. 舊 account: 豁免貨金 Who fucking care?
2. 本地學生: 豁免貨金 Who fucking care?
3. CD-ROM:反正我只讀不回,又唔開 post,Who fucking care ?
4. 新 account (非 $0.3 三毛) 會開 post 打工仔:今時今日食飯凍飲都 +$3 ,Who fucking care ?
5. $0.3 三毛: 開唔到新 account 出 post,今個月跑唔到數

咁可能你地會話,都無用啦,收少少錢,其實之前已經有案例可以參考
[有無手足發覺蘋果收3蚊後無晒三毛留言]
https://lihkg.com/thread/1287872/page/1

FAQ
1. 我新 account 無言論自由?
若果你覺得為言論自由,連 $3 都唔值嘅話,咁 LIHKG 對你嘅價值真係賤過地底泥,上唔上都罷。

2. 窮J,但又想講野?
你揾到方法證明閣下唔係 $0.3 三毛,又窮 JJ 到 $3 都畀唔起,相信好多爸打絲打都肯幫你畀埋一份

老老豆豆,連 times 都報埋 lihkg,可想而知,對手將會大舉進攻呢度。喺呢個公開論壇入面,我地係無方法去趕絕 $0.3 三毛,但係只要將佢地嘅成本增加,佢地一定唔夠我地黎

最後
清三毛,救連登
我無野講
7.21 金鐘見
7.21 金鐘見
7.21 金鐘見
7.21 金鐘見
7.21 金鐘見
7.21 金鐘見
我唔介意俾,可以當係基金,支持連登同其他民主運動
支持
可行但始終不能確保三毛消失
畢竟對手都唔缺錢
不如大家齊心唔好推廢post/分化post
慎思明辨咩post有用再推/比正皮做起先
眼見有大把細no.三毛,淘佬都有賣因應no.大細而平或貴嘅連登ac
我明白
但係而家慎思明辨係用緊我地嘅成本
e.g. 時間,思考力量等等
我提出嘅方法係,要將成本轉嫁返畀佢地
我無野講!
出多一毫請番佢地去幫港出聲留言
支持
願支持連登既會比錢,唔支持連登既又用連登,即係三毛
G持
依家大把連登仔集資眾籌
根本3蚊真係影響唔大,大部份人亦都課左俾連仔
所以非常支持,底價唔好3蚊5-10蚊起跳仲好
抵課俾連仔
Push
我估佢地三毛老頂唔會肯畀錢

點解
因為無理由畀錢支助一個佢地本來要打低既地方

不過咁
如果佢地咁都批
可能會出力過以前
因為成本高左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞