【721香城online】入門級小提示

106 回覆
54 Like 0 Dislike
廢話不多說

A) 衣著及防具篇
基本裝備
https://lihkg.com/thread/1322657/page/1

1. BlackBloc真係好重要
唔止係保護自己 其實都係保護埋前線
目前情況大家雖然都係黑色衫 但好多都有logo有公仔
條褲又五花百門咩色都有 要認人/排除人真係好簡單
所以建議大家認真實行BlackBloc 上下淨色全黑!

2. 長褲! 長褲! 長褲!
小妹完全明白有絲打會覺得熱同擒高擒低唔方便
但其實著短褲再包保鮮紙唔係仲熱仲焗咩。。。
而且著短褲走佬果陣一跌實見血 對腳就係甘先
熱一日半日忍一忍啦
另外覺得Skinny Jeans唔方便建議著運動legging 彈力十足

3. 發夢最好帶多一套衫褲 食左椒/TG可以換
然後帶多件另一隻色既衫發完夢換
巴打:恤衫 一扣就係
絲打:半身長裙/one piece
又能力就買多一兩件U記$49/HM$39.9 淨色衫
黑彩都好 比前線換

4. 唔係人人都會買豬嘴,但人人屋企都會有毛巾!
出左TG既時侯用濕毛巾捂著口鼻可以頂到一陣
好過用N95 當然有能力就買豬鼻啦(1set 連濾芯$98)

B) 急救篇
對抗TG/胡椒噴霧須知
https://lihkg.com/thread/1322657/page/1

1. 上面個post有講到生理鹽水最好就留黎比FA洗傷口用
食左椒同TG其實用Baby Shampoo/泡打粉稀釋清洗會更好
而且超級市場就有 容易買/補給
性價比又高 幾蚊1盒泡打粉/$4X一支嬰兒洗頭水 可以溝到好多支!

2. M巾是個好東西 止血一流

3. 唔好再買消毒酒精 真係諗落都痛

C) 工具類
1. 做盾需要大量紙皮 吉水樽
可以依家儲定 現場好難搵咁多紙皮

2. 預備定厚膠袋 eg萬0膠袋, 紅白藍袋,各size既ikea袋比物資站分類用
大家亦都可以帶1-2個中size既環保袋
傳物資既時候可以group埋一袋袋走
例如水/鹽水 就唔好一支支甘傳喇

3. 索帶要買最粗最長嘅!唔好再買幼過金針菇既索帶

4. 做盾需要大量大捲既膠紙 同 電線膠紙

5. 保鮮紙買正常size 唔好買超大一卷果D 唔方便

D) 發夢小提示
1. 唔好除口罩,唔好除口罩,唔好除口罩!

2. 人人都係流動物資站 主動去物資站拎定鹽水/索帶/長遮等等物資
有需要就即刻傳上去,好過叫物資站比人鏈慢慢傳

3. 同樣地 散場既時候幫幫手一人拎少少咁帶走D物資(主要係遮,鹽水,防具)
唔好蝕俾狗 下次再用 !

4. (求FirstAider幫手 Fact Check)

哮喘藥據說只有灰綠色樽身既枝喘樂寧(Ventolin)岩用
可以買兩三支袋係身 有需要再傳比人
但唔好一袋袋幾十支咁買!
發夢收過一袋 係一袋 超過50支其他牌子既哮喘藥
結果冇First-aider肯收 大拿拿4000蚊咁就冇左

5. 全日發夢真係好易肚餓 乾糧真係好重要架
但最好買獨立包裝既野食方便分派
唔好再買一大條既Oreo/消化餅/要切or剝皮既生果
如果要買飯盒/M記餐等等既 最好幫手派埋出去
極少極少人會黎物資站問有冇飯盒 無謂浪費大家一番心機
當然 最好就齊齊抵制M記啦(77事件)

6. 大家要明白物資站點都要keep少少防具 急救用品以防萬一
唔好一味All in比前線 如果防線班狗一推進 防具/鹽水All in左而走唔切
大家下半場就係咁先
另一方面係狗真係好鍾意包抄
例如戰線係北面 近東南西防線既物資站全部防具比曬北面前線
狗一包抄東南西既人就會攬炒 用天靈蓋頂棍
當然如果前線真係非常缺防具又打得好勁就另計啦
(睇live某日老地方近海果邊要物資要到我以為激烈咁打緊,
後尾先知果邊直頭物質氾濫 中線5-6排都戴曬頭盔。。。。)

7. 最後 好多時狗一衝埋黎大家就四散 其實散左仲危險
散開左要盡快group翻埋一齊 人多就安全 要撤都一齊撤!
千祈千祈千祈唔好落單(1-5人)單機手足儘量搵人組隊

以上係小妹發夢同睇TVB Live觀察翻黎既小小心得
有咩講錯望見諒 歡迎同我一樣鍾意睇TVB Live既大家補充
721推土機出動
================
堅守五大訴求 勿分化勿指責
齊上齊落
建議大家自備物資 做流動物資站
頭盔 眼罩 口罩 毛巾 是啤衫
我無嘢講 我要見律師
【721整合】721整合Post!全部推哂上熱門!
https://lih.kg/1329038
光復後,大家繼續把這種組織力和熱誠,用來建設香港。
唔好意思阻一阻你
鑒於太多人搞錯物資手勢要再宣傳下
唔好再搞錯索帶長遮手勢
推多下
推721見
整咗條片 提下大家點解721要上街

https://youtu.be/JNBf5vX8o_w

大家背負既係烈士們既遺願
721 大家代佢地一齊走下去

一個都不能少
不流血,不受傷,不被捕
不分化,不篤灰,不割蓆

一、徹底撤回修例
二、收回暴動定義
三、撤銷對今為所有反送中抗爭者控罪
四、徹底追究警隊濫權情況
五、以行政命令解散立法會,立即實行雙真普選
自己裝備自己帶!
我唔會同大家講
Gu有啲$79 三件既淨黑色tee
不內訌 不分化 不割席 不篤灰
721一齊出黎行
不內訌 不分化 不割席 不篤灰
721一齊出黎行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞