[前中後既人入晒黎] 詳解豬嘴要點配 721必睇 裝修有效保護自已

375 回覆
260 Like 0 Dislike
D濾嘴點知幾時要換?
你覺得好難頭氣 or半年後

原本包裝袋算唔算?
樓主你講啱最重要的: 裝修一定要有 P100 + 有機氣體

而 60926 濾罐其實係 (防多種氣體, 包有機氣體 + P100)

除了 60926, 60921 同 60923 都好啱用, 60925 同 60928 都得. 只要有得賣. 唔好只講 60926, 令人誤會只能買 60926.
60921 濾罐 (P100 + 防有機氣體) 最中
60923 濾罐 (P100 + 防有機氣體 + 酸性氣體) 都好中
60925 濾罐 (P100 + 防有機氣體 + 酸性氣體 + Formaldehyde) 亦中
60928 濾罐 (P100 + 防有機氣體 + 酸性氣體) 都好中

好多人講 60926 嘅原因係佢寫住 multi-gas/vapor, 啲人唔識化學, 於是買個大包圍.

我希望大家知道重有其他 model 都一樣做到.

Best Regards,
Dr. I, Ph.D.

裝修工必須識嘅職業安全知識, 點揀 respirator 同安全眼罩, 請睇下面:
https://www.facebook.com/Dr.Incognito.HK/
多謝巴打幫手貢獻專業智識 我會加返
唔夠好. 只有P100欠有機氣體
之前以為防唔晒喺正常, 照上去死頂淋彈.
啱啱買咗6006+p100 2097, 豬咀7502
但未現場0距離實測過, 請問可以100%防到?
多謝巴打解答
6006 包有機氣體. 所以冇問題.
P100 2097 加埋好好

你記得買 adapter 502 喎, 唔係用唔到.
502 係下面咁樣嘅
https://www.3m.com/3M/en_US/company-us/all-3m-products/~/3M-Filter-Adapter-502-100-EA-Case/?N=5002385+3294776442&preselect=8720539+8726647&rt=rud

你個 combination 其實冇問題. 記得 pink filter 唔濕得水.

其實重有一個玩法, 香港好似冇人講. 雖然唔係 P100, 變了 P95, 但呢個 combination 唔會咁易整濕. P filter 一濕就死了.

用 501 adapter + P95 filter

501 adapter
https://www.3m.com/3M/en_US/company-us/all-3m-products/~/3M-Filter-Retainer-501-100-EA-Case/?N=5002385+3294776443&preselect=8720539+8726647&rt=rud

P95 Particulate Filter 5P71-6
https://www.3m.com/3M/en_US/company-us/all-3m-products/~/3M-Replacement-Particulate-Filter-5P71-6-P95-72-EA-Case/?N=5002385+3294754958&preselect=8720539+8726647&rt=rud

你每次裝完修換走個 P100, P95 filter, 6006 可以用幾次裝修都冇問題. 大部分係 P100 或 P95 隔走啲嘢, 物理性隔除. 6006 係化學性隔除, 捉漏網之魚嘅.

祝裝修成功!

Best Regards,
Dr. I, Ph.D.
嘩巴打同樓主太有心了, 希望其他人都睇到.
放心有買502轉接蓋
發夢用6006+502+P100
真係接近免疫(講緊唔漏氣的情況下)
但係502好撚易甩,有咩方法?上膠紙?
膠紙吧
邊到仲有502賣? 話說連6006 元朗賣到2百蚊2個
pish
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞