[分清楚] 唔搞元朗係無謂搞, 唔係冇能力搞, 15年黑社會搞足成個下晝照搶大馬路

60 回覆
162 Like 4 Dislike
班牛屎佬,欺善怕惡
睇下今晚佢地做左咩
https://www.facebook.com/inmediahk/videos/1734216480213068/UzpfSTU1MTQwNzc3MjoxMDE1NjY3OTY1NTQzMjc3Mw/
同15年一樣光復元朗類似
都係靠惡+拳頭架

一睇回帶睇下15年光復元朗嘅歷史

光復前夕已經放哂風郁9我地

元朗區議會主席梁志祥當時回應相關提問時就說,黑社會都是市民一部份,他們有甚麼行為,都是難以知道和控制,不過他呼籲任何人士,面對任何示威和衝突,大家都要克制,由警方負責執法,相信一定可以解決問題。

《文匯報》引述元朗黑社會直指不會害怕,強調「我哋唔會好似上水、屯門或者沙田人咁軟弱」,又稱「唔使等到警察嚟,我哋自己就一定唔會放過佢哋」,會以強硬手段「還拖」。

喺呢D風之下,市民冇退縮,人數比光復屯門同沙田更多人,不過都係得500人左右,亦冇乜gear。

去到光復當日
真係有大批黑社會出動,經常要警察分開2邊人

from wiki:
當大部份示威者抵達壽富街一間奶粉批發城門前聚集及示威後,場面開始發生混亂。愛港之聲主席高達斌亦在此現身,聲稱數十成員已經接近以至加入遊行隊伍,以監察活動中有否涉及違法行為。有元朗區村民和居民與本土民主前線成員爆發衝突,有人衝向示威者及搶走對方所持旗幟,又向示威者揮拳,警察需要使用警棍驅散,再作兩批人等分開隔離[24][25]。有藥房職員試圖毆打示威者而被警察隔離,在衝突中揮拳擊中警務人員面部,而被帶走[26][27][28]。與此同時,本土民主前線在其facebook專頁宣布,因為警察無能力控制場面,因此他們將解散光復元朗遊行隊伍,表明其後所發生的事件均為民眾自發,與其組織無關,並且呼籲人群不要衝出馬路[29]。現場其後不斷發生肢體衝突,多人打鬥。至下午4時10分,有吉普車司機駛入壽富街,其間與示威者對罵,有示威者拍打車身,司機駁斥:「走吧!這裡是元朗啊,你以為是旺角啊?」

至下午4時半,同樂街及安寧路交界處因為示威者和反對者所引起的衝突而變得混亂,雙方先是口角,繼而有部份人動武,警察機動部隊因而首度施放胡椒噴劑。期間有人趁亂非禮女性示威者被拘捕,亦有一名穿著藍衫男子向示威者揮動攝影機單腳架,被示威者誤以為是便衣警務人員,一度將其追打及包圍,未幾警務人員趕抵罪案現場調停,以涉嫌襲擊罪拘捕該名揮棍男子。而壽富街就有反對者向示威者投擲水樽,示威者亦施以還擊,警察因而再度施放胡椒噴劑[30]。期間有警務人員和記者被誤中,包括採訪中的《明報》記者、亞洲電視新聞台記者和有線電視新聞台攝影師記者各一名。另外,有人乘亂從人群中投擲「顏色彈」,多名警務人員和示威者被擊中,工作服被染黃[31]。在衝突持續下,有自稱元朗區居民不滿示威者混入他們當中製造混亂,要求示威者離開,惟示威者高舉黃傘駐足,警察遂嘗試在反對者人群帶走示威者,觸發三方互相推撞。一名男示威者被拘捕期間,一名女示威者被制服期間仆倒地上,口鼻流血,其後被一名女性警長送往救護車上,其後以阻礙公職人員執行職務將其拘捕。警察表示該名女示威者當時嘗試將上述正被拘捕的男性示威者從警察手中拉走,女示威者則表示當時為執拾其遺落在地上的手提電話[32][33](而DBC攝錄到其事發經過,並且將該片段上傳至其社交網絡專頁[34])。

片段:
https://www.youtube.com/watch?v=ea0cOqJBPoo

打完一大輪
最後黑社會敗走
俾示威者搶左大馬路

2019年
人數冇10000都5000
武力意識同裝備都勝過15年好多
仲驚黑社會??

要搞一定嬴
但而家唔搞
係因為搞黎冇意思
隱藏boss係中共
大boss係港共同林鄭
中boss係黑警
小boss係紅媒紅商場
黑社會係冇獎勵嘅副本,但會消耗hp同mp
所以不了
15年D鄉黑到而家都冇咩進步
聲大大靠惡
https://www.youtube.com/watch?v=ennhC7gvze0
https://www.youtube.com/watch?v=DkpCWP5ck30

光復前夕
梁福元:
1人1腳都踩扁你喇
屏山鄉主席搞一搞就著火,會反擊
熱血過你地
你幾多人入黎吖? 元朗人好齊心好團結架,出5000人都唔定架
唔好惹D鄉申

元朗近年大量新樓入伙,大把區外人搬入去住,點同幾年前比?
係咪真係出到一萬人出黎對抗先
係咪會出開山刀先
睇死好似今日同15年
每個checkpoint幾十至一百人圍過黎叫囂
掟野、潑油漆
然後衝過黎用拳頭大大力打過黎,起腳
班牛屎仔咁撚串?
不需要練習
入得去預左俾人濕幾拳
中汽水罐
受傷風險係咁多區最高

冇必要承受呢個風險
我覺得會遊行成功
但威一日意義不大
元朗龍潭虎穴 鄉紳黑警蝗蝻咩都有
唔夠人多唔夠勇武好難有得鬥 同埋一封西鐵同大馬路好難走 要搞真係要諗過度過
唔使諗
唔應該搞
遊完一次行+成功堵路應該冇問題
但受傷風險最高
事後有可能被尋仇
捲班本身唔關事嘅鄉黑入局
只會增加煩惱

要搞
就解決左港共
專心一致咁搞
唔好當副本黎做
true 對準政權好過 我地根本無咁多人力物力
btw
呢度嘅搞
都只不過係成功遊一日行堵一次路
要撤底解決鄉黑問題同丁權問題
要政府出手加動員市民支持
甚至可能折衷到要收編,承認佢地存在但限制佢地嘅壞影響
呢啲野
等有普選
等本土領袖唔需要用利益換佢地票都可以當選
先思考呢個問題
開咁多戰線做乜
搞其他區成效大過元朗
唔係WO
宜家佢地搞我地, 無可能唔搞返佢地
比人屌點解唔還手
梗係啦,你估元朗d藥房咩人開
還手係意氣之爭
打港共係大局著想

意氣之爭有時都重要
不過唔係優先
真係好想覆啅都遲少少等大局穩定啲先
同意
成班on9同三毛講到班黑社會識射核武咁,有幾大作幾大,根本係想借叫人唔好去元朗嚟逐步逐步spin到叫人邊度都唔好去
唔去元朗嘅原因,只會係去嚟都冇意義囉
一人一電話投訴元朗大量違例泊車
佢地冇得擺車係鋪頭門口
生意都唔撚使做
烈士死都唔怕
立法會義士俾人判十年都唔怕
我地橡膠子彈都唔怕永遠都留到最後一刻hit and run
如果打上水真係好有意義
會因為怕牛屎佬而唔去?

侮辱左大家
元朗班鄉下佬真係牛屎佬黎
全部覺得自己真係大撚晒,地頭蟲

班柒頭開到一街都係藥房金舖
靠大陸人維生搵錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞