台灣屬於中國?

8 回覆
2 Like 4 Dislike
小妹歷史差 但都想了解下台灣夠竟係中國嘅定真係一個獨立嘅國家?
想知點解有時某新聞又會見到「中國台灣」?
但人地台灣又可以自己選總統 可以有一套自己嘅司法制度
但點解仲有咁多人話台灣係中國嘅一部分?
國共內戰,國民黨輸俾共產黨敗走台灣,台灣本來都係由中華民國繼承清朝既領土,只不過輸左內戰,人地係輸剩台灣,你話係自己既既合理咩
首先要定義咩係「中國」,本身「中國」二字已經好多種解釋。

至於啲人話「中國」有幾千年文化,都係拜錢穆呢條撚樣所賜
一個係中華民國 一個係中華人民共和國

其實係兩個國家,而國際上中華民國係無咩地位,無咩國家承認,因為全世界都對13億市場好有興趣,所以好奶共,而奶共嘅其中一個要求就係只可以承認一個中國,所以就會有人講中國係台灣嘅

主要原因就係奶共
如題。

https://www.facebook.com/geevideo/videos/1309921532512256/
小妹歷史差 但都想了解下台灣夠竟係中國嘅定真係一個獨立嘅國家?

一個地方有自己嘅國防同外交,已經可以講係獨立國家

同埋台灣選總統唔洗共產黨批准,香港選特首要;台灣有自己司法制度,流通貨幣又同大陸唔同,所以台灣唔係所謂中國嘅一部分

不過中共軍力比台灣強,所以台灣抬唔起頭住
先略略了解下歷史
台灣南宋前由本土土著各自統治,南宋時開始屯兵澎湖管理台灣,由元朝開始設立官職延續到明朝又被荷蘭佔領後又繼續被明鄭,清,日統治
而實質管理台灣全島只有日本(之前既統治我估係沿岸據點或者幾個重要城市,冇對全島有絕對統治,早幾年有套 賽得克巴萊,近代日軍用槍飛機大炮都要付出幾千人代價先將佢地收服)
主權問題好複雜
如果以繼承權問題,以滿清曾統治台灣為例,繼承滿清既係中華民國,咁理論上台灣自然屬於中華民國(而且實際上等同獨立),不過兩者都係由中國分出黎。大陸宣示台灣係其領土一部份,台灣一樣可以宣示大陸係佢領土,不過大陸強台灣弱情況下,大家承認係大家一部份,蝕底既係台灣

矮化台灣,強調台灣屬於大陸,而唔係同大陸同一地位既獨立國家
不過國際上有一個中國原則就係大陸,台灣唔會叫中國

大陸行一黨專政,台灣行民主(當年國民黨仲未敗走台灣管治方式同依家大陸冇咩分別,由蔣經國後開始走民主)
司法制度大同小異,最大分別係大陸共產黨口講法治實際凌駕司法

成長於中國同接受中國教育既人一定有呢幾種思想
大統一思想
曾經佔領既土地必然永久屬於中國
台灣人漢族血統
漢族文化

以上個人觀點,希望有巴打出來分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞