戒嚴下香港可隨時被封網

8 回覆
8 Like 1 Dislike
在法律的層面,有兩條條例限制切斷網絡的情況出現,包括《電訊條例》106章13條指,若行政長官認為已發生緊急情況,可簽署手令接管或使用電訊電台,或對其加以控制,手令有效期不多於一週,但可以連續每週發出。條例沒有列明何謂「緊急情況」。另一條《緊急情況規例條例》241章2條指,「在行政長官會同行政會議認為屬緊急情況或危害公安的情況時,行政長官會同行政會議可訂立任何他認為合乎公眾利益的規例」。

換言之,不管是全港性的封網,或者是局部地區封網,香港都需要進入「緊急狀態」才能要求互聯網服務提供者斷網。

https://www.inmediahk.net/20141002a
Come on baby
毒撚冇得上網會有咩後果
冇網上會唔會700萬人上街?
Home office 係咪仆街?
要準備三樣嘢 利申: 科技嘅嘢我識條鐵咩
1) 官方出海外文宣得返記者 要記者有網路向海外發訊 例如要準備衛星電話

2) 疑有戒嚴要向領事館埋手 因為到時可能得返領事館有對外通訊
睇下可唔可以俾記者或授權入內通訊

另外亦要領事準備於戒嚴狀態解放陣會入城 希望各國考慮牽制方案

3) 建立現場指揮系統同行動順序

當區指揮:
A) 大量WALKIE 要連接到各大(1)及(2)區同伴
B) 旗幟名令
C) 戒嚴下已經不能再和理非!! 但亦切記唔可能有兵力增緩 陸路交通必然受阻 以無退路

誇區行動:
A) 如接獲當區戒嚴 就要鄰區就要立即出發
- 鎖金鐘 旺角出動
- 鎖旺角 銅鑼灣出動
- 鎖銅鑼灣 沙田上水大圍出發
B) 請勿落單並制定集結點 同區分A/B位 按當區巴絲自發制定平常容易集結嘅點
C) 陸路交通必然受阻 遍遠區域如需增緩可能要事前部署 可能需要制定另一套行進方式 應考慮如單車等助步工具
係就快唔好等下個禮拜

我一個國際金融大城市戒嚴喎,你係就快,我睇你班大媽沙輸幾多
連remote都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞