抗爭成功第二黃金規則詳解 - 敵反我擁;敵擁我反

256 回覆
344 Like 3 Dislike
pushhhhh
好文
721推土機出動
================
堅守五大訴求 勿分化勿指責
齊上齊落
建議大家自備物資 做流動物資站
頭盔 眼罩 口罩 毛巾 是啤衫
我無嘢講 我要見律師
【721整合】721整合Post!全部推哂上熱門!
https://lih.kg/1329038
呢個先啱
推哂d 有用嘅post 上嚟, 三毛死撚開DLLM
721 15:00 維園見
Deadline Fighter Go Go Go
Share出去,一世幸福
每save一張,留個言俾多啲人知,樂善好施
麻煩文宣組同自由西入嚟放低文宣
721維園見

https://lihkg.com/thread/1333694/page/1
各位巴打,請容許我講講我既睇法,由大既scope講到細既scope. 我既見解係
人類其實有一個共同目標,大同世界。
因為咁,二元對抗,我既睇法係你無永遠既敵人同朋友,今日你可以視一班人係敵人,例如,有人會覺得係警察,有人覺得係政府高層,有人覺得係中共,但如1係目的既話,永遠既二元對抗只會係一個人性既陷阱。簡單d講,例如警察,大家已經諗到,敵人係高層,打一和一,咁之後呢,高層改,其實中共又會變左敵人,但其實中共想既係點令中國強大,中間實行左一d香港唔會接受既手段,而大家想既係佢係大陸行個套唔會係香港行。
所以大家要認清目標,大家係想香港好,之後令個世界更加好,包括中國,所以我希望大家可以用現時去同基層警察去和解既智慧,再去重新諗一諗大家係咪要定立永遠既敵人。
我咁講係想大家唔好因為現時立場不同,忘記左每個地方既人,正路都係想個社會進步,而沉沒左係二元對抗,而唔去諗其他真正解決問題既方法。
而家我覺得敵人係班政府高層,我覺得中共反而有d係觀察緊情況,所以大家要做場好好睇睇既運動,要有智慧去了解每個地方之所以有其做法既前因,再去令其改進。
中共想令中國強大?
支那唔屬於支共,
主權不於民
利益不於民
支那幾強大都係假

支共只為自己支共強大
不為人民謀福

大頭奶粉都可以接受俾人民食嘅國家
你仲有多餘嘅幻想
你就係戇鳩

正如你想香港強大
你有冇為動植物謀福?
動植物係咪要支持你行動?

貧富懸殊、人權淪喪、法治殆盡
將會“強大後”支那嘅境況
就如1984咁樣
各位巴打,請容許我講講我既睇法,由大既scope講到細既scope. 我既見解係
因為咁,二元對抗,我既睇法係你無永遠既敵人同朋友,今日你可以視一班人係敵人,例如,有人會覺得係警察,有人覺得係政府高層,有人覺得係中共,但如1係目的既話,永遠既二元對抗只會係一個人性既陷阱。簡單d講,例如警察,大家已經諗到,敵人係高層,打一和一,咁之後呢,高層改,其實中共又會變左敵人,但其實中共想既係點令中國強大,中間實行左一d香港唔會接受既手段,而大家想既係佢係大陸行個套唔會係香港行。
所以大家要認清目標,大家係想香港好,之後令個世界更加好,包括中國,所以我希望大家可以用現時去同基層警察去和解既智慧,再去重新諗一諗大家係咪要定立永遠既敵人。
我咁講係想大家唔好因為現時立場不同,忘記左每個地方既人,正路都係想個社會進步,而沉沒左係二元對抗,而唔去諗其他真正解決問題既方法。
而家我覺得敵人係班政府高層,我覺得中共反而有d係觀察緊情況,所以大家要做場好好睇睇既運動,要有智慧去了解每個地方之所以有其做法既前因,再去令其改進。
中共想令中國強大?
支那唔屬於支共,
主權不於民
利益不於民
支那幾強大都係假

支共只為自己支共強大
不為人民謀福

你仲有多餘嘅幻想
你就係戇鳩

正如你想香港強大
你有冇為動植物謀福?

就如1984咁樣

你指出左問題所在,但你有一個假設,就係你見到既問題當權者既目標,而我提出既觀點係正路,人會想社會進步,當然當中當權者係一大因素,但大家要諗既係點解決呢個問題,只要你會咁諗,你就係有建設性地提出建議。
我之前講既各有前因,就係講緊你見到既問題,例如你話我有無諗過動植物感受,我舉例,例如香港有d無責任既人成日棄養猫狗,我諗既係不如用5G科技有法律去登記每人養既動物啦,咁會令d人負責番。
咪已經有晶片登記囉

between
香港一早同中國係一體
唔好有多餘幻想
咩分港共中共
分咩香港支那

721 港島見

全民野餐發夢

香港自由領土

港人寸步不讓

中共想令中國強大?
支那唔屬於支共,
主權不於民
利益不於民
支那幾強大都係假

支共只為自己支共強大
不為人民謀福

你仲有多餘嘅幻想
你就係戇鳩

正如你想香港強大
你有冇為動植物謀福?

就如1984咁樣

你指出左問題所在,但你有一個假設,就係你見到既問題當權者既目標,而我提出既觀點係正路,人會想社會進步,當然當中當權者係一大因素,但大家要諗既係點解決呢個問題,只要你會咁諗,你就係有建設性地提出建議。
我之前講既各有前因,就係講緊你見到既問題,例如你話我有無諗過動植物感受,我舉例,例如香港有d無責任既人成日棄養猫狗,我諗既係不如用5G科技有法律去登記每人養既動物啦,咁會令d人負責番。
咪已經有晶片登記囉

between
香港一早同中國係一體
唔好有多餘幻想
咩分港共中共
分咩香港支那

晶片登記,同我叫d人去捐錢一樣係自發性,我覺得要立法所有養動物都要做。技術層面5G可以發揮監察作用。
我建議巴打睇睇大同世界既野,我覺得細既scope來講新加坡有個政策要公屋每個族裔比例有規定係一個有效解決種族歧視既方法,好多地方都可以學。
而香港而家情況,我講既野係想大家會有更高智慧,去睇睇人類其實要走咩路,再睇番香港,原來可以更有智慧。
另一樣我想講既係,今次香港既抗爭做得好好,但而家好似未有明確解決方法,抗爭不能避免,但希望大家過程中唔好沉沒左係我講既因為恨而產生既人性陷阱,忘記解決問題同進步。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞