【新城市困獸鬥】和平示威演變衝突 警察部署失當 絕對要負全責!!! 

8 回覆
33 Like 0 Dislike
714沙田遊行本來好哋哋,下午雖有零星衝突,但整體活動都係和平
直至夜晚7點後,本身議員同警方都傾好:如果現場示威者和平散去,警方係不會主動推進
後期根本好多示威者已經自行撤物資,前線勇武嘅人都慢慢撤退(當然總有人唔肯走,但已經係少數)
按照當時情況,如果警方唔係亂咁部署,主動挑釁,根本好快可以收工

今晚搞到係新城市廣場衝突,只有兩個理由:
1. 警方部署失當,唔知自己做乜!
2. 專登營造困獸鬥場面,令警察受傷,搏取市民同情

1. 警方部署失當
首先,遊行結束後,好多人已經陸續散去/退入附近商場,佔路嘅人已經唔多。
點解警方清完馬路,再清商場?點解要進入好運中心、沙田廣場?
你清場咪清馬路咪夠,你憑乜嘢進入商場,入面根本係示威者、街坊、普通路人都有,你如何分辨佢哋嘅身分?你實際係想拉人定點先?

其次,當警察警車進駐好運中心、沙田廣場附近路段時,所有人根本係退咗入新城市廣場,明明可以俾示威者/行商場嘅人搭火車自行離開。
但點解警察無故封鎖新城市廣場往沙田火車站嘅出口?令到所有新城市廣場內嘅示威者、街坊、路人都被困。
你清場就一定要俾路線市民走,你圍哂所有出口就係圍堵,你想人走定唔走?

同一個問題,你要清場,其實清哂馬路已經完成任務,而夜晚8點後幾乎警察已控制大局。點解要困哂所有人係商場唔走得?你班警察想點先?拉人?抄牌?

2. 專登營造困獸鬥場面,令警察受傷,搏取市民同情
另一個合理解釋到佢哋行為嘅,就係警察專登咁部署,營造困獸鬥場面,令警察受傷搏同情,想民意逆轉,我想講警察你今日咁做係唔會有人同情架,收皮啦!
因為進入商場中庭同示威者衝突嘅警察,人數唔多。你困哂幾千人係商場,唔少人係二、三、四機居高臨下,中庭本身又有過百人。你派幾十個警察入嚟搏乜?
重點係有警察受傷,斷手指,第一時間叫記者去影?收皮啦,呢啲公關技術搵邊個信

總結,黑警無一個係無辜嘅!!!!
詳細分析
推,一定要解釋俾身邊嘅人聽
今次衝突係警察自己on9
聽日又要佔領輿論,港台商台火力全開
https://lih.kg/1316677

0800-1000 香港電台第一台
千禧年代 / Phone in 電話: 1872311

1700-1800 香港電台第一台
自由風自由Phone / Phone in 電話: 1872311

0630-0700, 0715-1000 雷霆881 (陳志雲版)
0800-1000 叱咤903 (潘小濤版)
在晴朗的一天出發 / Phone in 電話: 1872881 (陳) / 1872903 (潘)

我係入去商場食飯架
點解警察要用警棍打我呀?

大家自己諗好大家嘅身份

同場加映

平時就唔比記者上前影,而家就叫記者影,都痴l線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞