廢老對長輩圖真係無抵抗力

524 回覆
6022 Like 15 Dislike

應該係睇過蓮花圖
學到有用/似是而非 生活小知識
久而久之
見到蓮花圖就有興趣+唔會反感
當初已經玩膠 點知咁撚有用
究竟長輩圖係邊個發明
人既腦部既運作認知能力(思維 資訊接收)都隨年齡退化

唔止係老人家, 每個人都有個最低門檻(5 senses),當environment/stimulus 通過到最低既門檻 佢地先會接收到 (perceive)
例如: 大頭相 鮮明大字體 簡潔易明既句子

當字體越易明,佢地就愈易吸收同理解

人係bias, 佢會有一個框架(mental), 只要資訊唔係符合佢既框架,就唔intake + 88 , 但係只要係有利於/符合既,自然接受左,懷疑既可能性都大大減低。蓮花 我諗可能同佢地自細學既中國文化有關/ related to 佢地日常接觸既資訊或者係本身營做既Package佢地好受落,佢地多數熱愛中國(蓮花/佛=中國文化=讚緊中國既=全單接收不懷疑)。

要說服人大致有2種方法:分低教育程度(情緒導向較頻繁),高教育程度(理性分析較頻繁)

For 一般廢老:
我覺得可以搞到愈煽情愈好 情緒既挑動同說理對於低教育水平係好大效果,好快起效所以只要動之以情,都幾大機會說服到佢地。但缺點係持續時間較短。

For高學識廢老(一般不存在):
至於有見識同學識高既一批,可以曉之以理,用理據去說服佢地,雖然效果無咁快,但可以持續較耐既時間。

所以對症下藥係好重要,我地成日用自己角度去諗既話係無辦法理解到藍絲 廢佬既諗法。所以平時要多睇下佢地睇咩野,咁先知要點做。
有思考能力既唔係廢老
政府用外國勢力😱
長輩圖要用「支持」字眼

蓮花 出於污染而不染 濯清漣而不妖。班廢老覺得自己清高過其他人
真係得架,自從印左大量長輩圖之後,本來日日朝早都俾人清哂,依家keep左2晚都仲好完整

見到有個阿叔剩係撕走同反共相關既紙, eg:「打倒共匪」,然後有d剩係撕走黑警相,但其他完整

利申:深紅區,勁多福建鄉事
我果邊都係咁,memo 紙大大粒字佢地反而唔會睇,係要睇d字寫到密密麻麻嘅長輩圖
阻你少少時間。
和理非既同我入黎,我地要愈難愈上!
https://lihkg.com/thread/1313977/page/1
求蓮花圖高清版

星期一打算番公司大量color print
(屋企print太貴)

之後出去貼
push
點解廢佬圖咁work
大大隻字,易睇就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞