讀書為乜

26 回覆
0 Like 1 Dislike
如果你覺得讀書係為搵錢Ge
可以唔洗睇落去
學黃子華話齋
你由幼稚園開始就唔撚讀
拎D錢去投資
到同齡ge人大學畢業個陣你已經可以退休
咁辛苦讀黎為乜

我自己讀書有兩個原因
第一個係為興趣
我諗講完呢句應該比人屌我on9
但係如果將讀書分開幾Part
上堂學新野(讀書),做功課,考試
我相信有唔少人係鐘意讀書
只係係香港呢個學業只是求分數ge社會
好多人都唔記得左
當初讀書學新野ge心態
學習ge過程其實比你背到幾多野更重要

第二個原因,為左思考
無論讀咩科都好
都離唔開邏輯思考
都係增加緊你大腦ge database
因為學識分乜野係合理
所以會知7警係抵死
所以會知tvb on9
所以會識得爭取
我地Ge年代出到黎冇上一代易搵錢
冇上一代咁輕鬆
但係作為一個人
我地有更完整ge邏輯思考同分析能力
呢樣係我地比上一代優勝
亦都係我地值得嬌傲ge特點

想像一下
如果你冇讀過書
你今日會變成點
就算你讀ge書冇帶比你金錢上ge利益
唔代表你讀書係毫無意義
知識的追求
知識的追求

思考很重要 明辨是非黑白

最近有冇思考緊啲咩嘢?

學識用局外人角度分析
然後學識欣賞自己
建立屬於自己Ge價值觀
再望下上一代
就好興幸自己有讀過書

學識用局外人角度分析
然後學識欣賞自己
建立屬於自己Ge價值觀
再望下上一代
就好興幸自己有讀過書

興幸自己有讀過書 先唔會比人用語言藝術呃咗
好多人講嘢好叻,用技巧去誤導你
但其實佢講嘅野可能係扭曲左事實,淨係講對自己有利嘅野

回應樓上巴打,最近社會發生嘅事都好值得去思考

興幸自己有讀過書 先唔會比人用語言藝術呃咗
好多人講嘢好叻,用技巧去誤導你
但其實佢講嘅野可能係扭曲左事實,淨係講對自己有利嘅野

回應樓上巴打,最近社會發生嘅事都好值得去思考

呃人/傳銷/sales個類唔算講野叻
好多時都係有個pattern
黎黎去去都係咁上下
真係講野叻個d係好似好鳩up
但係又幾有道理
通常都係聰明人
其實覺得你論點好多可以搏
但我表達能力真係唔太好

內文 學習 思考
唔洗單讀書呢樣野 不是嗎
其實覺得你論點好多可以搏
但我表達能力真係唔太好

內文 學習 思考
唔洗單讀書呢樣野 不是嗎

冇話淨係要靠讀書ge
咁當然有其他野協助啦
只係讀書係其中一個好重要Ge基礎
你個思考模式係邊度黎?
你去決定對錯時係根據你有Ge資料
咁唔靠讀書呢d資料邊度黎?
其實讀書唔應該視為一個後生仔必須要做嘅野
應該當興趣咁睇
因為我越讀上去越發覺讀得書多唔係高人一等
同其他鐘意游水跑步打機嘅人一樣 讀書其實只係為自己
不過同任何一個家長講呢啲說話只會比人屌成肉碎
所以堂細佬妹比我阿嬸谷到透唔到氣我都係得個睇字
知唔知人類憑乜野建立現代社會?
就係憑住前人累積左幾十萬年既智慧同經驗
讀書就係等新一代pick up呢幾十萬年既智慧
可以繼續發展社會,唔洗由頭黎過

不過咁,宜家既知識開放過以前好多
係咪真係得返一條路去吸知識?
宜家上網自修分分鐘學既野多過整個大學課程

不過講真
冇功課冇考試冇人迫有幾多人真係夠motivated去自學新野?
我諗得讀得到研究生嘅人先做到
嬌傲好意思話讀過書
自娛

成功感

不過講真
冇功課冇考試冇人迫有幾多人真係夠motivated去自學新野?
我諗得讀得到研究生嘅人先做到

學既程度有深淺之分
淺既話 (自修幾個大學course內容)會多小小既
唔會人云亦云
知道個世界點運作 背後既原理
Sci撚
你由幼稚園開始就唔撚讀,拎D錢去投資, 到同齡ge人大學畢業個陣你已經可以退休, 咁辛苦讀黎為乜

字都唔識點投資,搵倫敦金經紀?
你由幼稚園開始就唔撚讀,拎D錢去投資, 到同齡ge人大學畢業個陣你已經可以退休, 咁辛苦讀黎為乜

字都唔識點投資,搵倫敦金經紀?

所以知識會幫到追求更多知識,知識多可以幫助到成為有智慧的人,
成不成為到有智慧的人要睇個人造化,
知識有冇用要睇D 人識唔識用會唔會用,
學到的知識唔去用的話任你背曬全世界所有圖書館的書的內容都冇用。
為左搵真理之門
唔否認讀書係有用
但係唔係讀到足夠生活水平就夠
例如中三
學習 可以從錯誤學習
番低下層工作 比人百屌成材
都可以有出路 你個人黎講都會識多左野

讀書多 最後可以做 中或高階層嘅野
最後咪都係兜番去可以賺多錢
會唔會同你開頭講有衝突

睇你講讀書係讀幾多讀到邊
如果似你開頭講 0讀書咁極端 為賺錢
一出世邊有錢去投資?
你邊識去投資 賺梗?
有錢比你投資都係你父母選擇
咁嘅情況下 你父母當你係件貨黎玩
當玩具黎養冇分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞