銀行業界/證券業界集中區3

296 回覆
1 Like 0 Dislike
師兄係邊範IT🙇🏻‍♂️
有冇巴絲聽過韓國嘅Mirae Asset Securities? 伏唔伏?
[url]credit 唔駛用腦? 你係做retail loans 個d?[/url]
Fg 入左去做teller,就黎悶死,日日都跑d冇用既數,之後條路應該點做好,等升好定in其他銀行做開戶口之類?

今個月岩岩考齊牌,想請教各前輩
做左幾耐
半年
半年,太短時間了,要再捱下。
之後可以行operations (non-sales),去account opening/branch operations;或者去做sales,原行會易啲轉去sales的。

有無around 2年teller經驗而又有做過開戶口的?幫個客搵緊坐office做account opening的人,有的請pm🙏🏼
做左2年teller,黎緊想拎完b 仔就走,有冇back office 工可以轉,類似aml or kyc 果d 機會大唔大,唔想比d 阿婆輪工作又死板
@jet112
有呀,你搵我
@directorss
好似好野黎 巴打做邊範
有冇巴絲做過Daiwa Capital? 知道係大野黎 日資投行 但人工褔利文化方面既野上網完全冇人討論過 想了解下
人工應該正常高過一般BROKER 但冇TOP IBANK咁高
文化好似話日本STYLE 唔同NOMURA比較似美資
即係放工要陪老闆飲果隻
大概知咁多渣
依家幫緊銀行搵retail 分行位 同 product management 位

做緊依行既巴打有需要可以搵我

https://t.me/ec1312
巴打有冇多啲料?未知呀都係through agent報但未有消息
有無邊間行嘅開户口好做 想入去做
有無人做過金英
之前都係有agent 搵我search過下 係韓國大fund house 福利應該幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞