大學行政職系 人工 福利 待遇 討論

37 回覆
1 Like 2 Dislike
我先拋磚引玉

HKU某Centre
EO 24k
EA 15k
(好似係) 一年加兩次人工,一次跟政府,一次跟大學
無bonus,無incentive,無double pay

返五日,朝九晚五半
好少OT,OT補假
可以睇學校clinic,sick leave唔洗假紙

工作無壓力,workload唔大
唔想做嘅嘢可以搵PT student helper做
點入職? 聽講要出黎做幾年野先?
EA位fg都得
EO應該要幾年相關經驗,有master最好
好似幾正 讀完hku入返去做

EA競爭都幾大,嚟interview嘅有:
起其他centre做咗超過5年嘅EA
政府嘅EO
政府EO
再嚟

某U專業進修/持續教育Centre
EA 18k (計埋incentive)
一年加兩次人工
返5日,要返shift,星期六可能要OT

政府嘅EO

政府EO黎in你24k既EO?
定我睇錯
英文一定要好

政府嘅EO

點可能啊,未見過有EO會唔做

政府嘅EO

政府EO黎in你24k既EO?
定我睇錯

政府EO嚟in EA
好似係家庭因素,政府太多OT,想搵份準時收工嘅工,應該係想生仔/湊仔
文乃BB

政府嘅EO

點可能啊,未見過有EO會唔做

都有d人唔好彩 做到個濕9位勁ot或者遇到有精神病老細 做到quit架
文乃BB

文乃,今日整咩飯呀?
做過兩間私立
第一間做ea 13k開始 16k走

第二間做eo 20k開始

但第一間福利好好多 有啲後悔走
Poly 要考筆試嘅人工會比較高

有冇人知教大人工點?

教大人工最好
eo 25k開始
一年加兩次人工咁正?有得跳point?
Poly 要考筆試嘅人工會比較高

有冇人知教大人工點?

教大人工最好
eo 25k開始

知唔知教大ea 個range ?

16start 24max
8大最高
其實有冇巴絲打知道依家仲有邊間大專院校係跟master pay scale?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞