抵制吉野家行動正式展開

469 回覆
3688 Like 25 Dislike
有冇日文JJ?
其實可唔可以一人一信去日本吉野家投訴
要佢收咗合興個香港代理權?
https://nextplus.nextmedia.com/article/2_654490_0?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=hknext_social_nextmagazinefansclub&utm_content=link_post&fbclid=IwAR24hMHs3ushfE21YZdixg-vnbjOw2YlFDcsDNsY2bE0FQAT_RDTXckGqss

社交媒體傳訊公司SSHK,其老闆是曾經幫薯片叔叔搞選舉工程的公關團隊,四位老闆本身透過高登討論區認識,成立社交媒體顧問公司僅一年,就有過二千萬元生意額。他們指現時做公關不能再用以前一套:「以前嘅時代好多事情發生出咗問題,通常第二日啲人打開報紙主要幾份頭版先見到問題所在,大公司通常都係咁,但而家好多時(訊息)燃燒得好快,今朝有人鬧,中午已經全世界都講緊。」

吉野家小編隊都是90後年輕人,他們笑言沒想到網民會有如此激烈反應,但只是澄清就無需緊張:「客户好放手俾我哋揸旗(話事),我哋會同佢講唔使緊張,媒體報導加入我哋回應同澄清立場後,網民反應都變得正面。」小編又指很多時候出貼文或回應不需要得到客戶或公司批准,「因為反應要夠快先有attention(關注),客戶都支持我哋踩踩界,營造企得較前形象。」
發夢啲雞過咗期都照用
巴打仲有冇多啲夢境分享
我可以幫手

但首先有圖有真相

一封係講佢質素

一封講左政治迫害

用唔同名send

Sony Mobile 我都屌過
唔開胃
罷食啦
其實店入面好多明火打邊爐⋯⋯好危險⚠️!
其實要幫襯佢,6人一鍋
仲要自備食材
有無可能叫日本果面收番佢個經營權
抵制埋超羣啦
唔好食
放台面
叫佢唔好收
我擺食
罷食
本身近幾年已經好少食,原因,大家懂的
罷食零難度
我唔似廢老 連人地賣咩都唔知都話抵制
而家照直講 冇幫襯開 抵制唔到
松屋落到大陸代理手一樣變垃圾
支持
支持對家 佢都夠撚薑
仲有獅球嘜
真係唔好食 廚房counter污糟到仆街又臭
PS.係入面做
吉野家係好多人吃,有好多家長帶小朋友去吃,d廢佬 廢閪就會吃下午茶
日本吉野家衰過達哥出賣back up佬

1983年4月,金肉人的動畫開始播放引起了大熱潮。
那時已經申請公司重建通過的吉野家想要有個好起頭,便打電話去東映要求動畫中牛丼店的名字改為吉野家。
作者二話不說馬上OK。幫他們做免費宣傳。
之後動畫播出反響熱烈,帶動了漫畫銷量由原本的三四十萬飆到百萬。就連金肉人愛吃的美食牛丼也受到影響從原本的冷門食物變成熱門食物。人潮大量湧入吉野家,更幫他們開發了新的客群、也就是崇拜金肉人的小學生族群。

金肉人可以說是他們的再世恩人。
高層為了對金肉人表達感激,便送了一個碗給作者,跟他說只要他拿這個碗去吉野家,就可以給他永久吃免費的牛丼。

節目工作人員請作者真的拿那個碗去吉野家吃免費牛丼,結果店員卻跟他說要收錢。
最後仲比吉野家搵左個傻鳩職員撚佢,就冇再合作。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞