[x ray圖分析] 大埔連儂場 被打到斷手的情況

55 回覆
122 Like 1 Dislike
夾硬拗到spiral fracture(旋轉性骨折)之後再屈、再拗到上面再斷埋。

大家Google下spiral fracture會知通常個骨折係好sharp的你會知道係一次性的,但呢個...

以下係市民為保護連儂場時被打既片段,可以見到7-8秒時隻手已係斷晒fing下fing下,有幾痛係難以想像⋯

https://m.facebook.com/groups/TaipoTaipo/permalink/10162150274315245?sfns=mo

打人嗰兩個呀叔仲走甩左⋯

依段日子6個人去世,60幾個人被捕,大家只係貼memo紙鼓勵大家加油,希望悲劇唔會再發生。

但原來善良既人要承受呢D對待?原來藍絲眼中連memo紙都容不下,要用暴力叫我地屈服⋯點解可以咁忍心?

抗爭既市民、學生有對任何一個人造成物理傷害嗎?無,一個都無。

五大訴求得唔到回應,我地聲嘶力竭,由遊行、唱歌,再到佔領,碎過玻璃但從未傷害過人,只係不斷被政權漠視、被藍絲欺負、嘗試溝通但不斷被拒絕。

點解要咁樣對待我地社會既小市民同下一代

利申:放射治療師
我個妹抗爭成日行到好前 好L擔心
堅持
同行!!!!
咁你就要問下在場D人點解咁垃圾唔幫拖
眾目睽睽驚嗰兩條友
點到相,報咗警未
槍口對準犯人please!!!!
藍絲擺明係用緊暴力嚟壓制你
帶黎既係最原始既恐懼
人係會驚架!!!!!
痴撚線呢d又唔見班仆街出黎譴責暴力
推俾多d人知 擺上reddit
係咪話搵到個兩個垃圾係:

白衫 = 李伯恩??
大埔廣福坊金福樓 F 座 3 樓 2019 年鄉郊一般選舉 原居民代表選舉 大埔鄉事委員會 原居鄉村暨共有代表鄉村獲有效提名的候選人

紅衫 = 張偉強??
12902 警長 25.7.2002
48090 高級警員 18.4.2006
48090. 高級警員 18.4.2013
唔該唔好亂咁學人做沙包
今次斷手
下次比人用刀捅死都唔知咩事

現場手足亦唔好顧住拍片,少數人拍就ok
幫手制服佢,係唔會有事
假如你地唔敢還拖唔敢出手
麻煩你地早d走佬
好彩有綠衫人肯出嚟拉住,否則...
個政權咁樣你仲得閒做分化?
有冇報警?
搵人跟吓,唔好掛住評論,而家講緊斷手,唔喺普通打人
市民係咪可以用「公民拘捕令」咁樣做

一定要有鏡頭情況下*
依家懷疑你犯咗香港法例第212章《侵害人身罪條例》第19條《傷人或對他人身體加以嚴重傷害》或 第39條《襲擊致造成身體傷害》,所以依家對你以香港法例第212章《刑事訴訟程序條例》第101條行使「公民拘捕令」

之後就用盡你既方法將佢反撚轉拘捕
推到全世界見到淺黃淺藍出手
恐懼還恐懼,但點解咁多人都俾果2條仆街走到,唉
企出黎啊大家
報警係咪會比人老屈
原告變被告
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞