有意去/去緊荷蘭working holiday嘅巴絲請入一入黎

46 回覆
0 Like 0 Dislike
我打算2020年3月出發,1月先申請係咪可能會delay?
因為今年先開始,而上網嘅資料都唔多,有好多野想問求各巴絲解答

1. 我知道apply visa一定要上網make咗appointment 先可以去領事館搞,係咪帶身份證、出世紙、passport就ok? 有無form要填埋拎過去?

2. 當地搵住宿好似有一定難度,係咪好多都要搵到工,有income prove先會接受你?同埋係咪男性會難啲搵住宿?

3. Working visa只有一年期,想知道嗰一年係幾時開始計?係咪visa批咗你開始計?因為諗緊幾時apply好,佢得100個名額,係咪新一年1月1號重新計算過100個額?

4. 我知道荷蘭人英文程度好高,唔識荷蘭文應該唔係問題。但唔識荷蘭文搵工嘅話難唔難?多數有咩工種可以揀?有無人返農場嗰啲工?

5. 通常一開始到咗荷蘭WH,會stay係邊區先多?係咪要搵到住宿先,再申請BSN number, 再去銀行開戶口?Residence permit係點先有?

6. TB test係咪一定要做?要幾時先預約做得?係咪要晒以上文件先做得?有晒齊文件+pass TB test後先可以搵工?

Sorry太多問題,煩請大家知道嘅話幫忙解答下
好人一生平安
自推
我唔係working holiday 係exchange不過有啲都答到

你到咗想住嘅城市後要去市政廳登記,登記其實冇乜用係有時區選叫你投票同市政活動。

你到埗約一個月後會叫你去移民局拎resident card, 但去旅行張嘢唔可以當護照用even申根國家。
BSN number移民局會寄比你。(學生only 唔知其他係點)

銀行開戶唔難,填表帶passport住址證明就ok,ABA AMRO ebanking有英文不過張咭柒到仆街,ING正常樣不過冇英文。最煩係銀行會將咭,密碼同ebanking密碼機分三次寄比你,全套儲齊先可以用。
TB test係入咗境三個月內做

BTW唔好諗住有得walk in,全部嘢都要上網book定!!!
感謝巴打解答!
你仲喺荷蘭exchange緊?住宿係學校安排畀你地?
有無做下part time? Thanks!
自推
我學校有啲房留比non EU student, 不過多數都係上網自己搵。
住宿上網搵,housinganywhere, karmernet同地方fb group都幫到你,記得一定一定一定要睇樓同可以register先好租,唔好俾任何按金去睇樓,因為騙案好多,agent都最好查下個底,如果有極多盤,或者租金平到離奇就小心,因為荷蘭人計到好盡,冇乜可能會有平野。

我其實建議可以搵下有冇sublet先,或者住住朋友/hostel搵樓,住邊其實都冇所謂,AMS/海牙/RTM都得,總之火車既城市到就可以,火車都好方便。
多謝巴打
感激!!!好有用嘅資訊!!
巴打 我想申請出年個WHP 想問荷蘭難唔難搵工
冇搵過答唔到你
但唔識荷文可以搵嘅工都有限
你去嗰邊讀書?
你好,荷蘭Working holiday中。
我唔知你有冇留意ind個網啦,佢對我地呢班wh打工既條件限制改左3次,已經有好幾個例子係見完工間公司研究完我地既wh visa最後係話唔請,甚至話唔請得。
咁絲打而家做緊咩
冇tg sorry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞