女拔女狀元講嘢好似林鄭,洗唔洗去女拔門口示威?

144 回覆
26 Like 1219 Dislike
【DSE放榜】
【女拔誕唯一超級女狀元】

今年中學文憑試有12名狀元,當中2人來自拔萃女書院的蔡欣平及施雲芳,蔡欣平是今屆唯一考獲8科5**的超級女狀元。

蔡欣平已取得英國劍橋大學有條件取錄,9月將赴英國留學,她在文憑試選修經濟、生物及化學。

蔡欣平說,自己不習慣人多的地方,因此沒有參與反修例遊行示威,但欣賞香港人的熱誠,希望不要使用暴力。她認為,行政長官林鄭月娥處理修例的手法強硬,遊行之後立即進行二讀,自己有觀看一些警方執法的片段,認為部分警員比較暴力,但不應以偏概全。

另一名狀元施雲芳希望成為醫生。被問到對逃犯條例修訂事件看法,施雲芳形容,逃犯條例是敏感議題,從事件看出香港人十分關心社會,而特首林鄭月娥在沒足夠諮詢下推行修例,是有點過急,但對方已經表明修例方案壽終正寢,她希望香港人放心,政府推行政策前應先多作諮詢。

#香港電台
#DSE放榜
#拔萃女書院
條友都畢業啦

擺明離地中產黎,算啦
做pr
大是大非前,咁答真係唔收貨
完全感覺置身事外
人地第日要番來做AO 高官
當然慎言到咁
唔排除第日做高官
如果一個普通人講一句你唔相同既意見就要圍佢
咁同共產黨有咩分別
呢D人咪由鳩得佢自己戇鳩
借位
[食撚完Pizza未]今晚中環愛丁堡廣場7點麥小姐公眾追思會
https://lih.kg/1302660
點解狀元就要有政治立場?
人地都係一個普通中六學生
又話咩爬山,各自努力又盛,人哋又唔係話支持特區政府人哋只不過係和理非就要去人哋學校門口抗議
放心,名校撚好多有家底有關係,等住做AO/青年民建聯/智庫
留粒膠俾佢就算啦
柒嘅都屌?
喇沙都屌鳩盧偉聰,好正常
中間果個幾令仔
香港就係有一大堆呢種不聞不問嘅人
問到政治就hea答
諗住唔關自己事就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞