巴打們點練講英文

44 回覆
0 Like 0 Dislike
每日去BBC 浪讀新聞15分鐘

唔該巴打
但問多句 讀新聞對日常傾計個d會唔會都有幫助

日常傾計幫助好少
不過睇英文水蛇春信唔會咁快怯
同埋做英文presentation 都有自信左

Presentation真係見人見志
我hd個班好多都外國回流 就算我幾比心機 背晒去present呀sir都只讚佢地
好似點都追唔到佢地水平

你阿sir唔係好得喎
我試過唔寫稿去present 阿sir俾個good我
自言自語 例如用英文講下今日發生過咩事
講講下就會改到d 1999

呢樣好似幾好 ff下自己係鬼佬 用埋外國腔
每日去BBC 浪讀新聞15分鐘

唔該巴打

日常傾計幫助好少
不過睇英文水蛇春信唔會咁快怯
同埋做英文presentation 都有自信左

Presentation真係見人見志
我hd個班好多都外國回流 就算我幾比心機 背晒去present呀sir都只讚佢地
好似點都追唔到佢地水平

你阿sir唔係好得喎
我試過唔寫稿去present 阿sir俾個good我

唔係既 佢有讚我內容做到好足
但讚英文好 同流暢永遠都係佢地
同朋友落鬼佬 bar 互相用英語交談,會幾有趣

唔該巴打

有,但唔多
最好睇番D處境劇會好D
對話比較似日常傾計

姐係主要都係睇同聽 跟住學佢點講野?
Btw會唔會有課程比人練英文口語 又會唔會有人去學

方法類近係咁樣,但要練得熟

應該會有課程教呢類.好既唔多,樓主要自己搵下邊間適合你
當然有人學,練講好多地方都有
最緊要係你聽無問題先啦.

多問一下樓主英文咩程度?

利申:我英文都屎

我自己覺得聽同睇都唔錯
但講就真係好差 又要諗句式又要諗vocab
Btw Dse 英文小組討論有5
可能因為有得寫notes 所以講得順好多
但平時唔知點解好多鬼佬問我路
我答得又慢 個鬼佬又要好比心機先聽得明我講咩

睇電影/劇可以唔睇字幕?
因為我感覺香港人口音,其實外國人可能覺得難聽
香港地唔多機會講同聽英文.用黎用去都係書面上既英文.上個網就COPY到

香港教育真係好差
啲人寫又唔得,講又唔得,完全唔colloquial
grammar 又差

認同 我考英文dse出黎成績好唔錯 但事實我英文水平都唔入流
利申除左dse無考過任何英文試

香港學生上英文堂係學點考試
都唔係真係教人學英文.
http://www.vjmedia.com.hk/articles/2015/01/11/95938/
內文講出左香港教英文既方法係有問題
好奇一問 各位巴打練左幾耐 發覺自己不知不覺間已經有進步
睇美/英劇啦,又可以學啲生活用語,又可以練聽力。
晚晚落老蘭同人鳩up

主動坐佢地隔離?
佢地會唔會以為我gay
利申剩係去過一次老蘭

暫見有大成效
可能係懶同老,學完轉頭唔記得.

依家發力狂練英文
工作需要同外國人接觸,英文屎傾閒計都唔多句

大家比心機學好英文
始終工作,接收第1手資訊主打都係英文
晚晚落老蘭同人鳩up

屌 講起9up 諗返我中學雞個陣
好中意自己坐係公園唔用earphone聽歌
有次有個黑人走埋黎問我(用英文) 喂 你做緊咩呀 好似好悶喎你
跟住我唔知點解印象黑人腔有d字讀音好怪
我就答佢
:just listening some song(個陣讀左sound之類)
: you mean songs?
: .. yes
依家仲好記得

暫見有大成效
可能係懶同老,學完轉頭唔記得.

依家發力狂練英文
工作需要同外國人接觸,英文屎傾閒計都唔多句

大家比心機學好英文
始終工作,接收第1手資訊主打都係英文

我都係衰懶
同埋學英文 就算唔為做野 我覺得學左十幾年都係咁好對唔住自己
大家一齊努力
同鬼仔鬼妹接觸多d
始終齋聽唔係萬能
要講時都可以緊張到發錯音

主動坐佢地隔離?
佢地會唔會以為我gay
利申剩係去過一次老蘭

同自己 fd 去,但刻意唔用粵語

其實冇人會笑鳩你,除咗香港人自己
最實際真係搵個外國人chat,
另外就係每日搵篇文章朗讀、錄音
久而久之就會有進步
利申:練accent每天讀文
曾經英文廢到口語1
之後識左個讀國際學校既女朋友
之後進步得勁快
自己本身睇開外國YouTuber 既vlog覺得都好大幫助
Dse英文得2 真係好想學點同人溝通
唔係學校果d填鴨式教育
認真: 睇多D英美劇,會學到好多平時交流同用語
口音方面,個人選擇。如果覺得美式易上口D 就多聽多睇D美劇
字幕最好有中英
一開始跟唔切唔緊要,慢慢就會好
反正好多英美劇都好好睇,百利而無一害

至於練習口音/發音,我明白樓主身邊可能無乜外國人,但其實唔係太重要
自己錄音,自己聽返
呢個係執自己口音/發音好重要既一PART
除非個鬼佬係你GE老師,否則平時同人傾計人地唔會特登去矯正你的發音
同埋好多時我地自己聽自己講野同人地聽係唔同
所以錄音練習好重要
youtube 亦都有好多生字既pronunciation 既教學
總之一定要多聽多睇

加油啦樓主
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞