[sad]第6位烈士一個post都冇,警告你班連登仔唔準麻木..

287 回覆
861 Like 24 Dislike
係,都唔知原來越來越自殺
r.i.p.
《致未來第七位的為政治自殺者》
請你們要知道自殺並解決不了問題,
那些權高者不會因為你的生命改變,
當時香港教育導致學生自殺不斷有,
那些高官未曾回應及解決問題所在,
我還記得當年吳克儉擔任教育局長,
2015年香港發生多名學生自殺事件,
有其關注學生問題去到立法會訴求,
而至今2019年仍未有解決教育問題,
到2017年我記得吳生用公帑去工幹,
但所謂的公帑三百萬換來甚麼成果?
沒有,縱使訴求問責卻無任何解決。
代表著香港政府內部都是貪官污吏。
故不應把生命浪費,更要繼續同行!
真香港人勿自殺!勿放棄!未敢忘!

*維基百科「學生自殺」事件
2015-2017年香港學生連續自殺事件
2016年3月,多名學生相繼自殺身亡,九日內多達七名學生墮樓,2015年9月新學年至今更有二十一名學生喪命,大部份疑與學業壓力沉重有關,在社會掀起廣泛關注。然而,教育局以及吳克儉本人遲遲未有回應,及後3月10日終召開緊急會議商討事件,惟所公佈的五項措施被質疑無助解決事件,未有正視香港教育制度下學生承受巨大壓力的問題,促請局方正視。
唔准麻木呀!!!
我係佢朋友,係雨革個陣已經同佢一齊屌政府,完全無法想像點解要簡自殺呢一條路。
我希望咁多位同路人多啲關心同留意身邊既朋友,我唔想再有人失去朋友,家人,當你知道朋友選擇結束自己既生命時,個種感覺係好難受
點解咁傻
RIP
其實唔想傳呢啲消息
因為好多人會模仿
連登最好可以開返個post或者谷
社工同網友開真係唔同的
但係勸大家唔好再用烈士嚟稱呼呢6位同路人
——————————
覺得好難頂想傾下嘅,入嚟。
https://lih.kg/1298224
RIP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞