「求推介」大阪酒店

49 回覆
5 Like 7 Dislike
7日左右行程 會去奈良撚下鹿仔
亦會考慮京都玩一兩日
有冇推薦大阪比較大小小既房 又近難波/心齋橋既酒店

睇下各位巴絲打有更好既推介
筆直800$晚左右
我果陣住 apartment
一個單位咁
好似一般民居
喺西長堀地鐵站附近
我多數出發就西長堀
返去就櫻川
行埋個玉出超市先返酒店

https://www.expedia.com.hk/Osaka-Hotels-Shinsaibashi-Nishinagahori-Apartment.h12327485.Hotel-Information
睇呢間都full booking左
雖然呢間幾大 但第一次去日本唔敢住民宿類既房
我比較傾向酒店多小小
Btw 多謝推介
我住過SARASA Shin-Osaka覺得滿意。好基本,同埋有啲人可能會覺得要行太多先到。
呢間都幾搶手下 睇落又唔貴
不過兩人房都full左
VIA Inn 住過都 OK ,當然都係同 APA 差唔多咁細。
難波東方酒店
睇落都唔錯仲要平過APA
不過想問下 大家地理位置都差唔多
巴打會選擇邊間
CANDEO HOTELS OSAKA NAMBA 唔錯呀
睇落幾大間 不過over筆直太多
頭先睇都要千幾一晚
APA 大阪未住過。
不過單純地理位置計,APA 似乎方便少少。如果走人時會去難波站似乎方便少少。

不過呢,APA 位於紅燈區。
我住過

紅屋頂加級大阪難波酒店 (Red Roof Plus Osaka Namba)

https://www.agoda.com/zh-hk/red-roof-plus-osaka-namba/hotel/osaka-jp.html?checkin=2019-10-18&checkout=2019-10-19&los=1&rooms=1&adults=2&childs=0&cid=1827562&searchrequestid=e2dcc324-0926-4a80-9f8c-6388850a9a1d

佢地點都方便, 落樓下就大把野食, 行去黑門市場都唔洗10分鐘

離地鐵站都好近

wifi都好快, 兩個人一齊上網打機都好流暢

不過俾我簡多次,我會租
https://www.agoda.com/zh-hk/dotonbori-hotel/hotel/osaka-jp.html?checkin=2019-10-18&checkout=2019-10-19&los=1&rooms=1&adults=2&childs=0&cid=1827562&searchrequestid=e2dcc324-0926-4a80-9f8c-6388850a9a1d

呢間去地鐵站好似仲近d, 仲有免費酒吧同拉麵(好似係除非唔係)

我講個地鐵站差唔多乜線都齊晒

如果去南海電鐵難波站(直去機場唔洗轉車), 行地下街都去到, 不過遠少少, 可能8~10分鐘
正啊呢兩間都好好 又平又近想去既地方
估唔到仲有咁多間靚酒店又平又正
有幾間價錢仲抵玩過apa
我上個禮拜返
住本町景觀酒店幾好
個地方夜晚夠靜
離地鐵站兩分鐘路程
同心齋橋相隔一個站
同難波轉車去奈良都係兩個站
同梅田又係兩個站
好方便
不過房唔大 夠開兩個大gip
住道頓堀真係好正, 除咗近地鐵, 可行去黑門市場

同圍都係藥妝
行去uniqlo, H&M, GU, ZARA都近, 周圍仲有好多好多間蟹道樂分店, 好多好多間一蘭, 仲有激安殿堂

仲有好多好味拉麵, 章魚燒

仲有法善寺橫丁入面都好多野食

仲有觀光船可以坐
如果買咗大阪周遊卡就唔洗錢可以坐
大阪周遊卡, 免費玩既除咗觀光船, 博物館, 摩天輪, 觀光塔, 溫泉, 仲有動物園添
仲有LEGOLAND® Discovery Center Osaka

要帶小朋友先可以入去
https://www.osp.osaka-info.jp/cht/facility/detail?id=37

買周遊卡買lego仲有折添
住過 cross, location 唔錯
好正既資訊
香港人唔習慣咁早訓, 上次住道頓堀, 就算時裝波鞋舖關晒門, 周圍仲有開24小時壽司(壽司三昧-出名食吞拿魚), 開到零晨5點既串燒店, 居酒屋,夾公仔機舖, 同藥妝俾你掃貨, 諗起都開心
唔記得講, 大家都好喜愛既力丸燒肉, 同國產牛燒肉, 道頓堀都有幾間分店圍住你

仲有大家都喜愛既魚心壽司, 塚田農場

仲有 家電 BIC CAMERA 難波店
2-chōme-10-1 Sennichimae, Chūō-ku, Ōsaka-shi, Ōsaka-fu 542-0074日本
+81 6-6634-1111
https://maps.app.goo.gl/6oTiCqZxp34rkVHPA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞