賣淫哥哥仔姐姐仔想對琴日屯門公園單野講D野

80 回覆
321 Like 26 Dislike
--
因為之前工作關係,識埋唔少賣淫哥哥仔姐姐仔,佢地一直都好撐成個運動
出錢出力都唔少
其實琴日屯門公園單野,佢地都知唔係反性工作者,背後講緊係公共空間使用問題
不過,哥仔姐仔見到雞鴨鵝家禽呢D字,多多少少都唔係幾開心,所以寫左D野,希望可以轉俾大家睇
--

過去兩天的反送中活動,我們一班性工作支持者、性工作者和嫖客等「家禽界」其實一直都在人群當中,和大家成為同樣對抗警權的伙伴。大家仍堅持的五大訴求,其中一項是徹底追究警隊濫權情況——其實援交ptgf/ptbf/一樓一/援交界等「家禽」及嫖客界一直都對抗警權濫捕,是香港社會之中反抗「警權無限大人權被出賣」的中流底柱。

但最近的屯門事件,大家居然為了「反送中」就把「性工作大媽」說得是在和警察作伴,兩者狼狽為奸,我地覺得非常委屈。儘管我們也知道大家是在反對大媽的噪音,那請大家創作標語時可否「停一停、諗一諗」,不要把所有性工作者和嫖客樹立成你們的敵人,成為要攻擊的對象呢?

唔好炒埋一碟

究竟大媽有幾乞人憎是可以討論。但而家就係為了打倒大媽,把所有大媽的特性都炒埋一碟。但這一大堆乞人憎的標籤,其實是可以逐步分拆和討論的。譬如噪音、罷街、唔肯溝通、搞商業、文化低劣、賣淫、教壞細路、公共地方表露性慾......這些都是大媽的特質,但是不是所有這些特質都要反對呢?譬如賣淫,為什麼要被炒埋一碟的鬧呢?

性工作一直被視為唔光彩既工作,請諗一諗,如果你都怕立左法會帶來白色恐怖,那不如都可以對性工作者感同身受一下:性工作者長期都是處於白色恐佈的環境之中!目前,99%的本地掃黃所使用的「唆使罪」都是冤枉性工作者的罪名,這條罪一直架在頭上,就算性工作沒有唆使,只要警察覺得你有,那就是要入罪,個官從來都不會懷疑警察講大話。

其實我們在網絡和街上找生意,眉來眼去,究竟得罪了你們什麼?百貨賣百客,如果有些啤酒從業員想經營副業,眉來眼去,真係犯不著你去趕走人和叫那些男人做淫蟲。同樣地在公園出玩,是否有賣淫又有什麼問題呢?台灣都有檳榔西施和廟會鋼管舞,這真係民間娛樂和民間的性需要來的。你不喜歡噪音就話不喜歡噪音咯,這個和是否賣淫無關,不用說反對公共的性和反對賣淫的話啊。

運動中,性工作者們的躊躇不前......

你們要拿性工作來開刀、你們如此拿來攻擊屯門大媽,讓他外表上看起來成為一場性保守和性解放既杖,說真的如果你們真的就是明刀明槍反對性解放,我們還是樂於應戰。

可是,這是一場反送中的戰場,你們是戰友,但這樣攻擊我們,我們應該扮看不到你們的厭雞問題繼續合作忍氣吞聲,還是應該要反擊呢?其實,這個時候不是應該要好好聯合,一起打警權嗎?性工作界別一直都在反抗警權,難道不是應該要共同合作?可以不要說厭雞的話,攻擊你們的隊友嗎?

所謂「以支持性工作的角度反對大媽」的論點

有人表示「唔係反對性工作,但大媽頂爛市,支持性工作者的朋友要支持光復屯門活動」。但其實,揸下波百五蚊買下歌女幾分鐘的一首歌買了男子氣慨,同一樓一全套真係唔同服務,不造成頂爛市的問題。一樓一和其他性服務,是互相補位,一起拓展市場。難道我們還要解釋嗎?

還有人覺得「一樓一安全,想賣淫去返一樓一。」那難道你要性行業一直存在在這個被邊緣的地底狀態?性工作要去一樓一是因為被人趕盡殺絕的結果。

澄清一下

最後,重複一次,我地都好憎有人霸著左個地方,聲大夾惡,唔講道理,這一種野蠻既大媽在西洋菜屯門公園土瓜灣公園,處處都係。返工返學休閒都要被人阻鳩著,對方仲聲大夾惡回敬,這一種「想出氣」的感覺,其實同想出火就搵性工作者一樣咁人之常情。

想強調的是:我地都好憎公共空間被人搶走

公園作為公共空間,好應該由用家互相協調使用,互相遷就各取所需,你以為你人多夠惡死,唱左幾年歌以為一直就可以霸著,完全唔打算理解一下周邊用家既反應感想,真係好乞人憎。所以,公園以至其他可以成為公共空間的地方,經互相協調既情況下,可以做街站、二手攤、交換快閃、街舞、打麻雀、小販、歌舞團、賣淫、踏滑板都是好可以發生。

甚至,我地係憎圈左地就可以蝦蝦霸霸的所有人,所以我地都好憎某些大媽。其實大家去軍事用地嘈,都係因為憎這種「圈地」行為,憎呢種以為自已霸了地就可以話晒事既人。但其實我地都好係站在這一邊的。」

但我們不同意的是某些手法問題。嫖客和性工作者幾時有被警察保護過?扯到警察包庇黃色事業真係對我們極大的冤枉,幾十年我地都比警察蝦,之後突然話我地係警察的一方,比著係你都冷靜不到吧?

咁我地想個世界點變?

1. 希望d示威者停止對性工作者的語言暴力,反送中一事上,認清性工作者係對抗警權既伙伴。
2. 唔好講到一樓一係我地的天堂,我地就係想要有一個對性工作開放的空間,可以在街上眉來眼去,讓嫖客都可以有不同種類的服務。你老來都可能要叫雞,都可能想要在街上flirt,人人都有不同的性需要,可以在理解某些人獨特的性需要的前提下做抗議,而不是做出趕盡殺絕的姿態。傷風敗德的人都需要有活動的公共空間(不要再講去一樓一喇唔該)。
3. 唔係唔比你反對噪音,但唔好反對家禽界。唔好炒埋一碟。
4. 我都知道大家想要以最勇武狠辣和絕情的姿態反對大媽,所以咩嘢都屌,但而家唔係唔比你抗爭,只係你地鬧到「家禽」係一個問題,只會讓同行的家禽界朋友覺得難受。請不要分裂運動,分裂群眾,要識得分開一單一單鬧,策略上真係好希望聯合更多既人打呢場杖。

--
原來佢仲有一段,
我唔記得貼埋
同埋佢地岩岩話要自稱「雞鴨鵝蟲孽緣連線」
--

曾幾何時,情色文化(譬如平民夜總會及色情出版物)是屬於雅俗共賞的民間文化與本土娛樂,滋養著大眾的性福,何以今日要被「文明化」和「公共衛生」排擠?
Pish
支持~~~

希望有一天,「做雞」不再是一個羞辱別人的詞語。

屯公大媽好擾民,但主因唔係因為佢地係性工者呢一點。
我無嘢講
令你哋感受唔好,真係唔好意思
多謝你哋
我無野講
家禽界朋友
pishhhh
重點唔係話賣淫, 而係響公共空間賣淫
希望佢地都明白琴日示威者既訴求 每一句口號 都係衝住屯門公園既使用空間問題同班大媽呀伯 而唔係對住全部性工作者講

anyway 齊上齊落 共勉之
pish 🚬
大陸雞應該可以嗎?
尋日吾系針對性工作者
而系針對在公共空間作賣淫的性工作者
支持哥哥仔姐姐仔
但最近的屯門事件,大家居然為了「反送中」就把「性工作大媽」說得是在和警察作伴,兩者狼狽為奸,我地覺得非常委屈。

唔該你睇清楚人地組織嘅宣言同訴求先啦,反乜鬼送中。
屯門人覺得非常委屈。

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=351203152228733&id=346212296061152&ref=page_internal
我冇嘢講 我要見律師 有冇搜查令 我要等埋律師 入面有法律意見唔睇得
個日行動無針對性工作者
正常人都應該會知 性工作係地球任何一個地方都唔會完全消失
我個人唔會反對唔會歧視性工作者
但篇文有一點係好偷換概念

「我地就係想要有一個對性工作開放的空間,可以在街上眉來眼去,讓嫖客都可以有不同種類的服務。你老來都可能要叫雞,都可能想要在街上flirt,人人都有不同的性需要,可以在理解某些人獨特的性需要的前提下做抗議,而不是做出趕盡殺絕的姿態。傷風敗德的人都需要有活動的公共空間」

無人會反對你地係公共場所散步 休息 做運動
但如果性工作者係公園招攬嫖客,成何體統⋯⋯?
公園3-99歲既年輕層都會使用,係咪個個都有性需要要購買你地既服務?
如果當一個公園變成你地所講既「性工作開放空間」,入面會有性工作者係到r生意,入去行下都會有性工作者flirt你,咁呢個公園仲適唔適合一般大眾入去?
我諗大部分家長唔會為左保護小朋友唔好太早接觸性,唔會再帶小朋友入去
情侶、夫妻都可能會為左避免誤會唔會比另一伴入呢個公園
咁性工作者係公園r撈呢個行為係咪影響緊普羅大眾?公園已經唔再係公園,而係變左「性工作開放空間」

你地想要「性工作開放空間」唔想再偷偷換換等客到,我可以理解。
咁你地應該係向大眾表達訴求,要求好似日本歌舞妓町、韓國清涼里咁,劃分一個地方作為紅燈區,而唔係將一個公園變成「性工作開放空間」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞