[突發]新版telegram支援動態sticker!!!

182 回覆
58 Like 2 Dislike
用住pepe先
有未呀 cannot wait
我唔想入返adobe family 呀
推到有
我係呢個sticker嘅作者(但我唔係腦魔作者)
近排香港發生太多事冇乜心情整,如果一心等完整版嘅,我先向你道歉
首先講句,小弟本身唔太識AI,未有能力繼續整落去
如果有人有意改埋佢/幫手可以講聲

講少少教學/經驗,如果你睇得明,你已經有能力去整sticker

首先要用AI將一個靜態腦魔convert to vector,開一個layer俾動態部分
最後AE入面自己import返幅vector,再喺AE將動態部分重現出嚟

理論上應該可以將gif 分返開每個frame,再將每個frame轉vector
放入AE逐個frame show出嚟

https://t.me/addstickers/lomore_anim
整多啲
冇AE同AI
可以整個vector 腦魔先
再放上來做template
希望有巴打可以整埋連登狗
https://t.me/addstickers/an_Lihkg_dog

唔係我整,咁啱見到
起格不了
唔該巴打
希望愈來愈多喇
起格都唔錯

有冇而D傳統icon
整tg動態sticker最重要係張vector點整
ae入面得transformation可以喺tg show到 tg出唔到ae嘅effect
基本上冇咩特別 除咗要喺ae到將vector圖轉換成shape/outline
同埋最多ren到64kb 嘅tgs (tg動態sticker嘅format)

整vector圖基本上一係自己畫 一係用ai內置嘅影像描圖功能/可以轉vector嘅網站
自己畫就麻煩啲 但張圖通常都易啲ren做tgs 因為通常一筆過畫晒會少啲layer
折衷方法就 要郁嘅部分自己畫 唔會郁嘅就用software轉vector圖
當然如果本身張gif構圖簡單嘅話 可以直接每frame轉晒做vector圖放落ae

不過盡量用少啲layer/路徑同錨點 因為組件越多 ae入面ren出黎嘅圖就越大
特別係相片類轉vector圖 好多時一ren做tgs就爆64kb
大多數時候都係分開識郁嘅組件同唔識郁嘅組件

好似ai入面嘅漸變用唔到 一放上tg會灰晒
同埋ai圖放落ae較透明度嘅話 放上tg會透底 即係本身用layer冚住嘅線會show晒出黎
文字類嘅話就要先喺ai轉換做外框先
成張ai圖一喺ae較透明度 放上tg會透底

一喺ai做漸變(預期係左白>>>>>右啡) 放上ae同tg就會灰晒
Lm
Lam
想要全套連狗樓豬高清無碼版
研究左好耐都整唔到....話我張圖唔得...
點唔得先
一係就係張圖唔係vector
一係張圖喺ae入面未轉做outline ren個陣話咩cannot contain images
一係就係render之後太大(>64kb)
一係整咗個動畫放上tg唔識郁
There are no Compositions to render.
Make sure you have at least one selected and a Destination Path set.

已用AI轉左做vector...preview都識郁...
0知識新手上路好難都係整gif易好多

就咁睇你段文字你應該未click左手邊粒點或者未揀你個file save嘅位置
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞