智能家居究竟可以點整?

32 回覆
0 Like 18 Dislike
依家用緊siri控制ikea啲燈,依家想加siri開窗簾、感應開燈、siri開冷氣⋯但係好似大部分都唔support siri

用小米要講普通話 有冇人用小米啲嘢都可以用siri或者homekit控制?
大陸野不了
未支援到廣東話
IKEA 燈 support HomeKit ?
小米嘢可以用Siri啊
我將會統領香港 引領智能香港
係啊
其實我未試過 見佢介紹唔覺有
其實我都唔係好敢用 但係搵唔到其他
動態感應開燈 ikea 都有啫,香港有貨

燈你用咗 ikea,就盡量其他野都用埋 ikea,因為基本上各自品牌都有個 gateway/bridge,你越多唔同品牌,gateway/bridge 就要放多幾舊係到
唔係全部通用?
冇人用Google Assistant?
智能家居邊係比香港人用
間屋咁撚細行兩步都開到啲野
alexa 啦
識玩一定係用Kuju 加 Alexa
舉例,智能燈連 ios
Ikea 要 ikea 智能燈泡 > ikea TRÅDFRI gateway > ios homekit
Philips 要 philips hue 燈泡 > philips hue bridge > ios homekit
冷氣無辦法,要換部有 remote
我依家用緊 HomeKit + Homebridge

接駁以下裝置:
Hue Lights, Dimmer Switch, Motion Sensor
Eve Degree (HomeKit outdoor weather monitor)
Sensibo (Smart AC control)
Wemo & TPLink Kasa (Smart plugs)
Logitech Harmony Ultimate (IR control for AV system)
Blink (Smart cameras)
Dyson Pure Cool Link
Apple TV 4K + HomePods (HomeKit Hub + Siri control)
好撚慘但係我係懶到行兩步都唔想
全球都未出⋯我有諗過定係等佢出⋯
冷氣其實好易攪
唔好用AI control,弱智既
可以用IFTTT定homebridge係siri用

https://www.ambiclimate.com/zh/
https://www.youtube.com/watch?v=zBhXebaQAiE
Ambi Climate 個 AI 用喺定頻冷氣既效果算唔錯, 不過我逐漸換晒變頻冷氣就唔係太需要, 依家已轉用 Sensibo
普通窗口式冷氣換個智能曲架掣,返屋企前半個鐘開著個冷氣
大家點睇
淨係search到一隻牌子有
http://www.yoswit.com/zh-HK/%E6%99%BA%E8%83%BD%E6%9B%B2%E6%9E%B6%E9%9B%BB%E5%88%B6-86%E5%9E%8B%E9%96%8B%E9%97%9C%E9%9D%A2%E6%9D%BF.html

有冇巴打見過其他牌子智能曲架掣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞