而家大學咩科最有錢途

123 回覆
0 Like 0 Dislike

醫係無提及嘅價值,永遠嘅神科

nursing 測量 土木
gbus 牙醫 視光 言語治療 物理治療 職業治療

仲civil
得醫療科包生仔
唔包生仔但出路ok咪有engine, surveying, archi, gbus, law, qfin, 精算

n展 survey 都計

Engine survey fresh grad 15-20k
做耐都有30-50k
入到政府起薪40k
算係咁啦

爆人啦,rmit出好多人

睇下你咩做咩公司啦
我地公司唔會in rmit既fg
土本在工務工程地位超然
社工

邊有錢途 個市場飽和哂啦
社工等乞食啦
利申 社工學生

Fg 假假地都有20k

你肯定?
香港真係好可悲,讀書叻果啲只係想入神科然後未來有份收入可觀既工作 (仲要唔係發達)

如果政府肯投放資源落科學,科技發展,創意,吸納到班真係有能力既新血入行,香港先會有得發展同突破

如果買樓唔係咁難,鬼唔想追求興趣咩
香港真係好可悲,讀書叻果啲只係想入神科然後未來有份收入可觀既工作 (仲要唔係發達)

如果政府肯投放資源落科學,科技發展,創意,吸納到班真係有能力既新血入行,香港先會有得發展同突破

鬼唔撚知咩 那有錢呀 屌你老母
社工

邊有錢途 個市場飽和哂啦
社工等乞食啦
利申 社工學生

Fg 假假地都有20k

你肯定?

太多 文憑 副學士 社工
nursing
利申讀緊

世事都比你看透
邊個唔知?

世事都比你看透
邊個唔知?

就係大家都知
然後繼續視而不見

Science要讀到最top先搵到食,high risk low return
鬼佬都笑鳩晒銀時乞食
緊係傳理啦
做記者Fresh grad最盡 13k
唔係卦,engine 都有人講
之前試過比啲bba 嘅人歧視
真係好開心

真係好開心

Bba班人自我感覺良好咪由佢
Acct, fina都算,management, marketing果d不學無術既吹水科出黎咪知佢地晒左4年學左d咩
性價比之選 理大三寶
物理治療 職業治療 放射學

呢三科overpriced既野竟然可以同性價比呢三隻字扯上關係
性價比之選 理大三寶

呢三科overpriced既野竟然可以同性價比呢三隻字扯上關係

性價比之選 理大三寶

收分接近牙醫
但香港嘅垃圾制度只係出緊文憑Level人工
真係好開心

Acct, fina都算,management, marketing果d不學無術既吹水科出黎咪知佢地晒左4年學左d咩

Acct一樣死,一係市場飽和餓死,一係做死

之前唔知邊間big4 已經研究用電腦做acct某d程序
真係好開心

Acct一樣死,一係市場飽和餓死,一係做死

之前唔知邊間big4 已經研究用電腦做acct某d程序

長遠睇
Machine learning, big data, data science個d會愈黎愈有用
4年 Business Law, 將來就可以用法律監管公司各個部門。
又要負責幫公司和 港交所,稅務局聯繫。
更加可以有能力為公司制定未來政策。
表現好的話可以入董事會。
簡直是公司主力核心。
我迫不及待好想玩玩了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞